ZAŠTO SE NEKI LAKŠE PREHLADE OD DRUGIH? Virus napada "slabe", ali ako se pridržavate ovih pravila nećete biti njegova meta

Svuda oko nas su potencijalni napadači - u kući, na rukama, u velikim vrtićkim grupama, školama, poslovnim objektima…

prehlada, krevet, tužna žena, bolest, bolesna žena
Foto:Pixbay

Jesen je uvek bila period kada su virusi i prehlade najčešći, a sada kada je tu i korona virus, prevencija i briga o imunitetu još je važnija.

Kako ojačati imunitet?

Radi se o jednom velikom sistemu, a ne pojedinačnom organu i iz tog razloga odgovor nije jednostavan. Za sada ne postoje istraživanja koja direktno povezuju stil života i snagu imuniteta, ali to ne znači da poveznica ne postoji. Naučnici pokušavaju da otkriju uticaj ishrane, vežbanja, stresa i sličnih faktora na imunitet, a u međuvremenu su tu smernice koje nude kako biste ipak imunom sistemu dali podsticaj.

Kako starimo tako se smanjuje sposobnost imunog sistema, što doprinosi razvoju nekih ozbiljnih bolesti, poput jakih infekcija i karcinoma. Dok će neki ljudi ostati potpuno zdravi i u starosti, ipak se radi o grupi koja će se lakše zaraziti, ali na žalost i od posledica mogu umreti. Bolesti respiratornog sistema kao što su grip, kovid-19 ili upala pluća su i danas jedan od vodećih uzroka smrti kod osoba starijih od 65 godina.

DA LI SE LAKO PREHLADITE?

Da li je stres zaista toliko opasan?

Moderna medicina je ipak prihvatila da su telo i duh povezani. Razni problemi, poput probavnih smetnji, nesanice i čak bolesti srca su povezani s uticajem stresa na organizam. Baš kao i jačanje imuniteta, tako je i stres pojam koji se teško definiše i što je kod jedne osobe jako stresan događaj ne mora da znači da će delovati isto i na druge.

Vežbanje - dobro ili loše za imunitet?

Redovno vežbanje je stub zdravlja, jer poboljšava kardiovaskularno zdravlje, snižava pritisak, pomaže kod održavanja telesne težine i štiti od raznih bolesti. Ali, da li pomaže radu imunog sistema? Baš poput pravilne ishrane, telesna aktivnost može doprineti celokupnom zdravlju pa je stoga dobra i za održavanje pravilnog rada imuniteta. Direktno će pomoći tako što će podstaći cirkulaciju, što dopušta ćelijama i supstancama sistema da se kreću slobodno kroz organizam i obavljaju svoj posao bez ometanja. 

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis
Foto: Shutterstock

Ipak, za neke stvari se pouzdano zna - ovo je 8 zlatnih pravila jakog imuniteta:

1. Nemojte da pušite
2. Jedite puno voća i povrća
3. Redovno vežbajte
4. Održavajte zdravu telesnu težinu
5. Ne preterujte s alkoholom
6. Dovoljno spavajte
7. Pazite na ličnu higijenu
8. Izbegavajte stres

Više vesti o sličnim temama nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi