Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer
Shutterstock, ilustracija
Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

U vremenu kada je vrlo važno ne dozvoliti vitaminu D da se spusti na najniže granice, naučnici su otkrili kako crevne bakterije mogu neaktivni vitamin D iz organizma da pretvore u aktivni i tako doprinesu zdravlju čoveka.

Nedostatak vitamina D povezan je sa pojavom raka, kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze, ali klinička ispitivanja dodataka vitamina D dala su raznolike rezultate. Nova studija pronašla je vezu između aktivnog oblika vitamina D i crevnih bakterija. Naučnici sa Univerziteta California (UC) u San Diegu otkrili su da crevne bakterije mogu da igraju vitalnu ulogu u pretvaranju neaktivnog vitamina D u njegov aktivni oblik, koji je važan za zdravlje čoveka.

Bakterije u crevima i vitamin D
Kada zdravstveni radnici i istraživači iz oblasti medicine žele da utvrde pojedinačni status vitamina D, oni mere nivoe neaktivnog prekursora u serumu, jer to odražava koliko vitamina D telo skladišti. Međutim, presudni faktor može da bude način na koji se vitamin razlaže, a ne koliko se skladišti. Prilikom merenja količine aktivnog vitamina D starijih muškaraca u krvi, istraživači iz UC San Diego otkrili su da su njegovi nivoi u međusobnoj vezi sa raznolikošću zajednice bakterija koje žive u njihovim crevima ili mikrobiomu creva. Nivoi aktivnog vitamina D takođe su u vezi sa brojem "prijateljskih" bakterija u crevima. Suprotno tome, nije postojala jaka povezanost između neaktivnog oblika vitamina i bakterijske raznolikosti ili prijateljskih bakterija.

vitamini, hrana

shutterstock

Foto: shutterstock

"Iznenadili smo se kada smo otkrili da je raznolikost mikrobioma, raznolikost vrsta bakterija u crevima čoveka, usko povezana sa aktivnim vitaminom D, ali ne i sa prekursorskom formom. Smatra se da je veća raznolikost mikrobioma u crevima povezana sa boljim zdravljem uopšte",  rekla je autorka studije dr Deborah Kado, direktorka Klinike za osteoporozu u UC San Diego Health.

Važno je kako se vitamin D skladišti u telu
Korelacija između mikrobiološke raznolikosti i aktivnog vitamina D ostala je i nakon prilagođavanja faktorima za koje je poznato da određuju mikrobiološku raznolikost. To je uključivalo starost učesnika, teritoriju gde su živeli, njihovo etničko poreklo i upotrebu antibiotika. Ustvari, nivoi aktivnog vitamina D učesnika su u mnogo većoj vezi iji sa raznolikošću mikrobioma, nego bilo koji od ovih drugih faktora. Ovo je posebno značajno s obzirom na to da ljudi koji žive na sunčanijim mestima, mogu da sintetišu više sopstvenog vitamina D delovanjem UV zraka na kožu.

"Čini se da nije važno koliko vitamina D dobijate kroz sunčevu svetlost ili suplemente, niti koliko vaše telo može da ga uskladišti. Važno je koliko je vaše telo u stanju da to pretvori u aktivni vitamin D, a možda je to ono što klinička ispitivanja treba da mere kako bi stekla tačnija sliku o ulozi vitamina D u zdravlju", objašnjava dr Kado. Istraživači kažu da je potrebno više studija kako bi se istražila uloga bakterija u metabolizmu vitamina D. 

Značajna korelacija između pojačane aktivacije vitamina D i veće mikrobiološke raznolikosti stolice podržava ideju da povećana raznolikost mikroba odražava zdravlje. Ne samo da su muškarci sa najvišim nivoima aktivnog vitamina D u krvi imali najveću raznolikost mikrobioma, već su i njihova creva imala više prijateljskih bakterijskih vrsta koje proizvode butirat. 

PROČITAJTE JOŠ: