Napitak, smuti, šejk, zdravo, ishrana,
Shutterstock, ilustracija
Maline

Shutterstock

Maline, Foto: Shutterstock

Hrana bogata flavonoidima posebno pogoduje pušačima i osobama koje konzumiraju alkohol, pokazalo je istraživanje koje su predvodili istraživači sa Univerziteta u Australiji.

Ovo otkriće je rezultat analize ishrane koja je sprovođena tokom 23 godine i u kojoj je učestvovalo više od 53.000 Danaca.

PROČITAJTE I:

 

Doktorka Nikola Bondono, vodeći istraživač studije, kaže da bi rezultati trebalo da podstaknu ljude na veću konzumaciju voća i povrća, a posebno onih koji su u rizičnoj grupi za nastanak raka ili srčanih bolesti. Neka istraživanja tvrde da veliki broj ljudi izgubi živote upravo zbog malog unosa ovih namirnica.

Salata, kuvana jaja

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Naš nutricionista Branka Mirković ističe da flavonoidi deluju kao moćni antioksidanti i smanjuju rizik od mnogih hroničnih bolesti.

- S obzirom da kroz vazduh, vodu, ambalažu, pa i preko šminke i farbe za kosu, u organizam unosimo toksične materije, veoma je važno jesti dovoljno voća i povrća koji su bogati antioksidantima za koje znamo da uništavaju slobodne radikale. Svo povrće, naročito tamno zeleno, i svo voće, pogotovo bobičasto, sadrži flavonoide, pa ako dnevno jedete dve voćne užine i dve salate od povrća, uz ručak i večeru, vi ćete uneti dovoljnu količinu ovog antioksidanta. Crni, zeleni i beli čaj, kao i kafa, takođe, sadrže značajnu količinu flavonoida - objašnjava nutricionista.

PREPORUČUJEMO:

 

Studija je otkrila da konzumiranje oko 500 miligrama flavonoida dnevno pruža najveću zaštitu od bolesti.

"Ovo je izvanredna studija koja sadrži ubedljive dokaze da ono što jedemo može da poboljša zdravstvene ishode. Flavonoidi igraju značajniju ulogu u ishrani nego što možete da zamislite“, rekla je ona.

Vino

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hrana koja sadrži flavonoide uključuje voće, povrće, tamnu čokoladu, čaj i crno vino.

"Jedna šolja čaja, jedna jabuka, jedna narandža, 100 grama borovnica i 100 grama brokolija pružaju širok spektar flavonoidnih jedinjenja i preko 500 mg ukupnih flavonoida “, rekla je dr Bondono.

Četiri slepa verovanja o konzumiranju vode koja su potpuno pogrešna!

AUTOR: Miss7.24sata/M.M. DATUM I VREME: 05.09.2019. 10:10 Postoji puno mitova o konzumiranju vode, a u nastavku pročitajte koji su najveći Foto: Shutterstock, ilustracija Voda je najvažnija hranljiva materija neophodna za dobro zdravlje ljudskog organizma. Čak 98 odsto ljudske krvi je voda, a u kostima ima 30 odsto vode.

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić