Vežbe s loptom
Promo
Vežbe s loptom

Promo

Vežbe s loptom, Foto: Promo

Mnogobrojne firme u Evropi, pilates loptu koriste umesto stolica ili fotelja za svoje zaposlene. Pored ove funkcije, zaposleni mogu da urade nekoliko vežbi rastezanja kao aktivnu pauzu u toku radnog vremena, a kao „lek“ protiv sedentarnog načina života.

Kroz nekoliko narednih vežbi aktivirajte mišiće celog tela – prvenstveno kroz vežbe rastezanja, a potom i kroz vežbe jačanja. Navedeni primeri vežbi se mogu raditi u poslovnom okruženju, ali i bilo gde ako imate dostupnu pilates loptu kao pomoćno sredstvo.

Vežba broj 1.

Sedenje na pilates lopti, laktovi u širini ramena, oslonac na sto. Kotrljanjem lopte ka nazad, opružaju se noge u zglobu kolena, šake se pomeraju ka ramenu – vrši se rastezanje mišića ramenog pojasa i mišića leđa. Vežbu raditi prema sopstvenom osećaju kada je reč o broju ponavljanja, ali je 8-10x optimum.

Vežbe s loptom

Promo

Foto: Promo

Vežba broj 2.

Sedenje na pilates lopti, ruke u visini ramena šakama ka podu, stopala u širini ramena. Laganim pokretom pomeriti kuk na stranu, vratiti se u početni položaj, pa ponoviti na drugu stranu. Raditi vežbu naizmenično. Vežbu izvoditi, minimum 10x po strani.

Vežbe s loptom

Promo

Foto: Promo

Vežba broj 3.

Stojeći položaj, lopta oslonjena o zid, ruke savijene u laktu, šake u visini ramena, stopala u širini ramena. Blagim pritiskom šakama o loptu, kotrljanje lopte uz zid iznad glave, zadržati 3-5s u tom položaju, pa vratiti u početni položaj. Vežbu ponoviti 8-10x.

Vežbe s loptom

Promo

Foto: Promo

Vežba broj 4.

Stojeći položaj nešto šire od širine ramena, lopta iznad glave. Otklon (pomeranje trupa na stranu) trupom na jednu stranu, vratiti se u početni položaj, pa druga strana. Vežbu izvoditi naizmenično, 8-10x svaka strana.

Vežbe s loptom

Promo

Foto: Promo

Vežba broj 5.

Stojeći položaj sa jednom nogom na pilates lopti, ruke o bok. Savijanjem suprotne noge u zglobu kolena spuštati težište tela ka podlozi uz mali pritisak na loptu nogom koja je na njoj – zadržati 3-5s, pa vratiti u početni položaj. Vežbu izvesti u 10-12x, pa uraditi sve isto, samo drugom nogom.

Vežbe s loptom

Promo

Foto: Promo