Kina, koronavirus
Tanjug/AP
Kina, koronavirus

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Epidemija do sada nepoznatog koronavirusa proširila se svetom, a sve je počelo u kineskom gradu Vuhan.

Misteriozni virus već je odneo preko 100 života i dospeo u mnoge zemlje sveta.

Naučnici su u međuvremenu utvrdili na koji način ovaj smrtonosni virus napada organizam. Ono što je najgore je da bolest koju izazva virus počinje kao obična prehlada.

Takođe je alarmantno što se simptomi virusa ne pokazuju odmah, već postoji period "inkubacije" koji traje od 2 do 10 dana, a naučnici se plaše da može da potraje i do mesec dana.

Na koji način koronavirus napada organizam?

Koronavirus napada ćelije donjih disajnih puteva, odnosno ćelije koje oblažu naše disajne puteve, zbog čega i izaziva tešku upalu pluća. Naime, kada koronavirus udari na ove ćelije, izaziva kobnu citokinetsku reakciju.

Šta to znači? Zapravo, ćelije kada prepoznaju strano telo u sebi, luče citokine, koji imunom sistemu daju znak da su oštećene. Tada se aktiviraju sve ćelije imunog sistema i počinju da uništavaju ostale. Dakle, organizam sam napada svoje ćelije, što za posledicu ima zapaljenje pluća.

Virus, Kina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Samo virusno zapaljenje pluća dovodi do otežanog disanja i gubitka funkcije disajnih organa, što za posledicu ima smrti ishod.

Lanačanom reakcijom, nakon otkazivanja pluća, otkazuju i drugi vitalni organi, poput jetre i bubrega.

Zanimljivo je da po načinu na koji napada organizam ova bolest podseća na drugu strašnu bolest koja je odnela mnogo života.

Španski grip je bila jedna od najsmrtonosnijih pandemija u istoriji čovečanstva. Pojavila se pri kraju Prvog svetskog rata, a u tri talasa se širila Zemljom. Prema novijim procenama, trećina svetske populacije je bila inficirana i imala je klinički ispoljenu bolest (oko petsto miliona ljudi), a umrlo je oko pedeset miliona ljudi.

Njen uzročnik bio je virus influence A (H1N1).