GLJIVA, KOMBUHA
Shutterstock, ilustracija
GLJIVA, KOMBUHA

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Japanska gljiva kombuha i napitak od nje se sve više koristi i kod nas. Važi za gljivu dugovečnosti, ali važno je da znate i kako se priprema jer ona može da bude vrlo opasna.

PROČITAJTE I:

 

Gljiva je slična kefiru, ali se ne pravi u mleku nego u čaju, u koji je bitno dodati i šećer jer se ona njime hrani. Od nje i čaja pravi se i čuveni napitak koji je odličan za zdravlje.

Ako pijemo ovaj napitak redovno, možemo sprečiti bolest arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Dobro je i za kožna oboljenja ali i rast kose. Pomoći će vam i kod obnavljanja crevne flore, ubrzavanja cirkulacije, snižvanja šećera u krvi, holesterola, olakšavanju simptoma artritisa, reume, poboljšavanju rada žlezde, pa čak i smanjenja stresa.

Kombuha čaj bogat je B vitaminima i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. Osim toga, bogat je organskim kiselinama, enzimima, polifenolima, a sve to zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.

Žena, čaj, kafa, prehlada, zdravlje, imunitet

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Priprema:

Sve što vam je potrebno je da imate komad gljive iz koje ćete dalje razmnožavati mikrobiološke kulture.

Potrebno vam je 7 čaša vode. Sklonite vodu i dodajte pola čaše šećera. Mešajte dok se šećer ne istopi a onda dodajte 4 kesice čaja i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Obično se koristi crni čaj, beli čaj, oolong ili zeleni čaj. Svi su ujedno i odlični čajevi za mršavljenje pa nije ni čudo što se kombuhi pripisuju i ova svojstva.

Kada se čaj ohladi sipajte u čistu staklenu teglu. Komad stare kombuhe stavite u čaj. Prekrijte teglu krpom ili papirnim ubrusom i pričvrstite gumicom za tegle.

Teglu čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevoj svetlosti. Ako nemate mesto koje je zaklonjeno od sunca, zamotajte teglu u neku krpu.

Prvo će se na površini pojaviti sitni mehurići. Zatim se vremenom oni sve više grupišu i stvara se na površini čaja želatinasta masa – nova kombuha gljiva. Kada je napitak spreman za upotrebu pre svega zavisi od temperature prostorije u kojoj se tegla nalazi. U hladnijoj sobi treba joj 4 nedelje, a na sobnoj temperaturi napitak će biti spreman za 2 nedelje. Da li je sve gotovo, prepoznaćete po gljivi koja se formirana vrhu.

Miris na sirće jer očekivan i normalan, kao i neravna površina gljive.

PREPORUČUJEMO:

 

Znaćete da nešto nije u redu ako:

-vidite tragove buđi na gljivi

-osetite neprijatan užegao miris čaja, što ukazuje da su se tu umešale i druge bakterije koje mogu da izazovu trovanje hranom

Uslovi u kojima raste kombuha (sobna temperatura i vlaga) idealni su za razvoji dobrih, ali i loših bakterija i gljivica. Da do toga ne bi došlo jako je važno da koristite čist pribor, bez ostataka hrane, da stavite čaj u čistu teglu i ne dirate gljivu prljavim rukama. Ukoliko vam napitak iz bilo kog razloga izgleda ili miriše sumnjivo, nemojte ga koristiti, već ga bacite, nabavite drugu gljivicu i krenite sa uzgajanjem ispočetka.

https://www.alo.rs/zenske-price/nazdravlje/srbi-se-lece-od-prehlade-vekovima-na-ovaj-sasvim-prirodan-nacin/265074/vest

 

BONUS VIDEO:

Iscrtajte pravilno obrve i usne