Vakcina, korona
AP University of Oxford/John Cai
Vakcina, korona

AP University of Oxford/John Cai

Foto: AP University of Oxford/John Cai

Pojavljivanje više efikasnih vakcina protiv COVID-19 i prateći optimizam ne treba da dozvole da se spusti gard jer one neće eliminisati virus, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija, prenosi AFP.

Prema podacima sajta Worldometers, broj zaraženih korona virusom u svetu od početka pandemije iznosi 66.103.823, od posledica zaraze umrlo je 1.521.806 ljudi, dok se oporavilo 45.712.790 pacijenata.

- Vakcine ne znače nula COVID-a - rekao je Majk Rajan zadužen za vanredne situacije u SZO, i objasnio da same po sebi vakcine "ne mogu da urade posao".

Zvaničnica za upravljanje pandemijom u SZO Marija van Kerkov pozvala je stanovništvo da zaista razmisli šta rade za vreme sezone praznika na kraju godine da bi ograničili prenos koronavirusa.

- Odluke koje sada donosimo mogu da znače život ili smrt za nas, za našu porodicu - rekla je ona.

Vakcina, korona

AP/Oxford University Pool

Foto: AP/Oxford University Pool

Pandemija koronavirusa se počela ponovo da širi ubrzano u svetu u vreme kada se najavljuju planovi za masovnu vakcinaciju u više zemalja.

- Napredak ostvaren u oblasti vakcina svima nam diže moral i sada možemo da vidimo svetlo na kraju tunela - rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus, ali je upozorio na rastuće osećanje da je pandemija završena.

- Dok je u toku raspoređivanje vakcina ljudi treba da nastave da poštuju mere javnog zdravlja da bi svi mogli da budu zaštićeni - rekao je Tedros.