Ulje, biljke, nega, koža
Shutterstock
Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Smatra se da je psorijaza uzrokovana preterano aktivnim imunim sistemom čoveka, zbog čega se koža ubrzano ljušti.

PROČITAJTE JOŠ:

Bol, jetra, stomak

Shutterstock

 

Ovaj ubrzani proces dovodi do toga da se nove i mrtve ćelije kože akumuliraju na njenoj površini, formirajući fleke i crvene mrlje. U nekim slučajevima, psorijaza se može lečiti lekovima, dok u ekstremnim slučajevima ova bolest može biti neizlečiva i tretmani za nju mogu trajati čitav život.

Da bi se smanjila velika nelagodnost koju izaziva ova bolest, neki oboleli koriste eterična ulja za psorijazu. Deset eteričnih ulja korisnih za psorijazu Narednih deset eteričnih ulja smatraju se najboljim da se nanesu na rane i ožiljke koji su nastali usled psorijaze, a preporuka je da se na ta mesta ulja nanose pamučnim štapićem za uši.

Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Smilje: Smilje ima jako protivupalno svojstvo, pa je eterično ulje smilja poznato po tome da sadrži antiseptične kvalitete i sredstva za umirenje kože. Ima sposobnost da izleči oštećenu kožu, pa je ovo ulje veoma popularno kod pacijenata sa psorijazom.

Kamilica: Kamilica je odlična za ublažavanje svraba i sprečavanje infekcije, što je čini korisnom u formi esencijalnog ulja za sve pacijente sa psorijazom. Eterično ulje kamilice pomaže stimulaciju proizvodnje belih krvnih zrnaca u ljudskom organizmu. Kamilica poboljšava elastičnost kože, ublažava svrab i umiruje iritirane kožne fleke.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Sandalovina: Ulje sandalovine je jedno od važnijih esencijalnih ulja za psorijazu, jer ono u sebi ima prirodna protivupalna svojstva koja mogu ublažiti svrab i bol. Ulje sandalovine takođe ima prirodna hidratantna svojstva koja mogu omekšati kožu i time olakšavati posledice ove kožne bolesti.

Tamjan Timijan

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Geranijum: Poznato je da je ulje geranijuma sposobno da revitalizuje tkiva u telu, što veoma povoljno deluje i na kožu. Ova osobina čini ulje geranijuma jednim od najbazičnijih ulja u tretmanu psorijaze.

PROČITAJTE JOŠ:

Kuhunja, ručak, smuti, šejk

Shutterstock, ilustracija