Sirće jabukovo sirće
Shutterstock
Sirće jabukovo sirće

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće koristi se kroz vekove u mnoge svrhe, a pripisuju mu se brojne zdravstvene pogodnosti zbog kojih sve više ljudi često koristi baš jabukovo sirće kako bi rešili svoje zdravstvene probleme. Tvrdi se da rešava probleme kao što je dijabetes, kardiovaskularne bolesti, da jača imuni sistem. Osim toga, veruje se još i da pomaže u borbi sa viškom kilograma.

PROČITAJTE I:

 

Jača imunološki sistem

Redovna upotreba poboljšava zdravlje jer sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput onih kardiovaskularnih, dijabetesa, raka i smanjenja kognitivnih funkcija. Jabukovo sirće se dobija dodavanjem bakterijskih kultura i kvasca soku od jabuka. Tokom prerade deo korisnih antioksidanasa se gubi, a teško je utvrditi koliko ih ima u jabukovom sirćetu. Stoga, bolji izbor vam je unos antioksidanasa kroz mahunarke, orašaste plodove ili razne semenke, čija je dobrobit dokazana. Jabukovo sirće koristite kao dodatak salati ili za mariniranje mesa.

Hrana, salata, ručak, obrok, jelo

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Pomaže u probavljanju ugljeno hidrata

Gutanje jabukovog sirćeta da bi se uživalo u lošim ugljeno hiratima nije pametna prehrambena navika. Manje istraživanje z 2006. godine pokazalo je pozitivan uticaj jabukovog sirćeta na ograničavanje negativnih učinaka obroka s visokim udelom ugljeno hidrata i visokog glikemijskog indeksa. Međutim, trebalo bi da izbegavate prerađene ugljeno hidrate. Više koristi za zdravlje imaćete ako birate povrće, voće, celovite žitarice, mahunarke i mlečne proizvode s niskim udelom masti, bez obzira pijete li uz to jabukovo sirće ili ne.

salata, jelo, ručak, obork, šopska salata

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Uništava masnoće

Naučne studije pokazuju da je jabukova kiselina iz sirćeta korisna za smanjenje nastanka masti u jetri i regulisanju ukupnog nivoa holesterola u krvi. To ipak nikako ne znači da će se umakanjem mesa prženog u dubokom ulju u jabukovo sirće desiti neko čudo. Iako su istraživanja obećavajuća kao i njihove prognoze, izbegavanje pržene i masne hrane bolji je i sigurniji način za smanjenje holesterola, te poboljšavanje opšteg zdravstvenog stanja.

PREPORUČUJEMO:

 

Snižava nivo šećera u krvi

Istraživanja mnoga obećavaju, ali još je rano da biste se tako lako kockali sa zdravljem. Jabukova kiselina povezana je s blagim smanjenjem visokih nivoa šećera u krvi nakon obroka. Veruje se da bi razlog mogao biti svojstvo sirćetne kiseline da usporava prolazak hrane kroz probavni trakt ili da smanjuje aktivnost enzima koji probavljaju ugljeno hidrate. Problem je u tome što se ovo istraživanje oslanja na specifičnu populaciju, mali uzorak miševa, a ne na ljude.

U frižideru svi držimo ovo povrće, a tu najviše grešimo! Evo saveta stručnjaka kako da vam namirnice mnogo duže traje!

AUTOR: Žena/M.M. DATUM I VREME: 26.09.2019. 09:25 - 26.09.2019. 10:50 Prema nekim zvaničnim podacima oko 1,3 milijarde tona hrane se godišnje baci u svetu. To je 30% svetske proizvodnje hrane, dakle skoro pa trećina. Voće i povrće prednjače u ovoj statistici, jer ono se najviše kvari i najviše baca od svih namirnica.

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić