Suva šljiva, suvo voće
Shutterstock, ilustracija
Suva šljiva, suvo voće

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Pune hranljivih sastojaka koje štite kosti i poboljšavaju celokupno zdravlje, šljive su možda jedna od najvažnijih namirnica za zdravo starenje. Iako sadrže pristojnu količinu šećera, suve šljive su takođe prepune vlakana koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok.

PROČITAJTE I:

 

Drugim rečima, ne treba da brinete o tome da li će vam ovo suvo voće podići šećer u krvi, jer vlakna vode računa o tome. Vlakna takođe pomažu kod opstipacije i drugih tegoba veznih za probavu kao što su hemoroidi, a koji su česta pojava kod starijih osoba.

Pijaca suvo voće grickalice

Alo!/Ana Paunković

Foto: Alo!/Ana Paunković

 

One takođe uvećavaju količinu korisnih bakterija u crevima, što može da doprinese gubitku težine, a dokazano je da podstiču sitost. Porcija od samo pola šolje ovog voća sadrži 6 g vlakana, što je poprilična doza ovog važnog nutrijenta.Takođe, sadrže i druge neophodne hranljive materije poput kalijuma (koji pomaže varenje i reguliše krvni pritisak), i vitamine A, K, B6, kao i nijacin i gvožđe.

Kada je u pitanju zdravlje vaših mišića i kostiju, suve šljive su odličan dodatak ishrani, jer sadrže bor, mineral koji je neophodan za izgradnju kostiju i mišića. Jedna studija je pokazala da konzumiranje šljiva sprečava gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi, što je stanje koje prethodi osteoporozi. A ispitanice su jele svega 6 šljiva dnevno.

PREPORUČUJEMO:

 

Drugo istraživanje je takođe pokazalo da konzumiranje suvih šljiva umanjuje negativan efekat zračenja na koštanu masu, tako da bi osobe koje su na ovoj vrsti lečenja obavezno trebalo da dodaju suve šljive u svoju ishranu.

Zbog toga što obiluju gvožđem, šljive su se pokazale i kao odličan saveznik lepote. Manjak gvožđa, koji je veoma čest kod starijih žena, uzrokuje oksidativna oštećenja na koži, što dovodi do više bora, sitnih linija i uopšteno propadanja kože. Isti je slučaj sa opadanjem kose. Potrebno je samo da svakog dana jedete 5 suvih šljiva i vrlo brzo ćete videti promene!

Pileća kožica je iznenađujuće korisna i dobra za vaše zdravlje! Evo i zašto

AUTOR: Espreso/M.M. DATUM I VREME: 01.11.2019. 15:46 Ništa ukusnije od nje Foto: Profimedia Ovo je možda i najveće iznenađenje novih studija, s obzirom pretpostavke da može da škodi srcu. Ali, kao i avokado, s kojim se takođe preporučuje da budemo umereni, pileća kožica sadrži nezasićene masti koje su korisne za srce.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta