...
Schutterstock
...

Schutterstock

Foto: Schutterstock

"Sam video koji poziva na čin samoubistva na TikToku videlo je 450.000 ljudi. Ovakvi i slični izazovi su postali problem na globalnom nivou i iziskuju globalno rešenje. Društvene mreže ne poznaju granice, a izazovi koji su sve jeziviji i brzo se šire", ističe za „Alo!“ Katarina Jonev, edukator o bezbednosti dece na internetu i autor na tu temu. Gotovo svaka društvena mreža ima pravilo da mlađi od 13 godina nemaju pristup, ali to se često krši pa deca već u nižim razredima imaju profile jer slažu datum rođenja.

Katarina Jonev, edukator

lična arhiva

Katarina Jonev, edukator, Foto: lična arhiva

"Granice moraju da postoje i roditelji su ti koji ih određuju. Kada se sve nastavne aktivnosti završe preporuka je maksimalno sat-dva dnevno kraj ekrana. Usmerite dete da kreativno provodi vreme – uz knjige, hobi, društvene igre ili šetnju. Ne očekujte da deca sama znaju kada je dosta! To morate sami da im kažete i objasnite zašto ne treba da preteruju", dodaje Jonev. Nažalost, i pored raznih mera opreza, istraživanja pokazuju da su situacije kada se detetu dešava nešto loše na društvenim mrežama - veoma česte.

...

Printscreen YouTube

Izazov snorting - umrkavanje kondoma, Foto: Printscreen YouTube

"Ako roditelj dozvoli detetu da ima profil, bitno je da mu objasni pravila. Dete ne treba da kači informacije poput broja telefona, adrese, imena škole, a profil mora biti zaključan odnosno privatan. Takođe, da ne treba da postavlja fotografije koje mogu biti zloupotrebljene niti da komunicira s ljudima koje ne poznaje", kaže Katarina Jonev. U vremenu pandemije deca su poprilično usmerena na virtuelni svet a socijalni kontakti su svedeni na minimum pa se nameće pitanje kako odrediti zdravu granicu.

...

Printscreen YouTube

Izazov sireal, Foto: Printscreen YouTube

"Mora postojati otvorena i iskrena komunikacija na relaciji roditelj-dete. Dete ne treba ništa da prićutkuje ni da se plaši da s njima bilo šta podeli, naročito ako mu se dešava nešto loše. Od trenutka kada dete počne da pokazuje interesovanje za digitalni svet roditelji treba da počnu s objašnjavanjem moraju biti upućeni u aktivnostima svoje dece na internetu i sadržaju koji prate", završava naša sagovornica.

Izazov koronavirus lizanje WC šolje

Printscreen YouTube

Izazov koronavirus lizanje WC šolje, Foto: Printscreen YouTube

Znaci za alarm kod deteta

nervoza, razdražljivost, depresija, zapostavljanje, obaveza, problemi sa snom, štrecanje na zvuk, poruke sakrivanje mobilnog

Najbizarniji izazovi na TikToku

Kating - sečenje tela nožem, skalpelom ili žiletom

Čoking - stavljanje što više različitih stvari u usta

Pasaut - prekid disanja do pada u nesvest Skulbrejker - jedan skače, drugi mu podmeću nogu da se polomi

Blekaut - davljenje kašim, trakama, do gubitka svesti

Sireal - sipanje mleka s pahuljicama direktno u usta nekog ko leži

Snorting - ušmrkavanje kondoma i izbacivanje kroz usta

Koronaivirus - lizanje WC šolje u avionu

Autlet - strujni udar novčićem između punjača i utičnice brojke

PROČITAJTE JOŠ: