torta sa mandarinama
printscreen
torta sa mandarinama

printscreen

Foto: printscreen

Takoreći klasičan fil i korice u kombinaciji sa karamelizovanim mandarinama, posuta kokosovim brašnom. Torta nije mnogo skupa a izdašna je, idealna za novogodišnje praznike.

SASTOJCI ZA KORU

6 jaja
1 prstohvat soli
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica vanil šećera
Narendana korica jedne mandarine

SASTOJCI ZA FIL

500 ml mleka
2 jaja
6 kašika šećera
3 kašike gustina
200 gr margarina
1 kesica vanil šećera
7-8 mandarina + 2-3 kašike šećera za karamelizovanje
+ malo kokosa za posipanje

torta sa mandarinama

printscreen

Foto: printscreen

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca pa u belanca dodajte jedan prstohvat soli i umutite mikserom. Dok mutite belanca u čvrst sneg možete dodati i jednu kesicu vanil šećera a postepeno dodajte i kašiku po kašiku kristal šečera.

Muteći dodajte i jedno po jedno žumance. Nakon toga dodajte brašno i narendanu koricu mandarine pa sve to pažljivo promešajte varjačom ili špatulom. Smesu izlijte u modlu za torte ili okrugao pleh veličine 22 cm pa pecite u već zagrejanoj rerni na 180 C i pecite 20-25 minuta. Kada se kora prohladi izvadite je iz kalupa i presecite na pola.

U dva cela jajeta dodajte šećer i gustin pa se to promešajte. Nakon toga, uz mešanje postepeno dodajte pola l mleka. Stavite šerpicu sa filom na ringlu i mešajte dok se ne zgusne. Kuvajte na srednjoj vatri. Kada se fil zgusne mešajte još par minuta a a sklonite sa ringle. Stavite kesu ili prijanjajuču foliju preko fila i ostavite da se ohladi. Za to vreme oljuštitie mandarine, odvojite ih pa ih karamelizujte u tiganju tako što čete ih posuti sa dve do tri kašike šećera i mešati dok se šećer ne otopi i dok se mandarine ne karamelizuju.

U drugoj činiji umutite margarin sobne temperature sa vanil šečerom pa muteći u margarin dodajte kašiku po kašiku prohladjenog fila. Umutite kremu. Kore možete poprskati mlekom ili sokom pa zatim mazati fil, posuti mandarinama i preko staviti ponovo red fila a možete i mandarine jednostavno umešati u fil. Stavite gornju koru i nju premažite ostatkom fila. Odozgo možete posuti sa malo kokosovog brašna i ukrasiti po želji. Ostavite da se torta ohladi pa uživajte u njenom ukusu.