Čaj
Shutterstock, ilustracija
Čaj

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ukus ovog čaja je gorak i nema neki poseban miris. Virak čaj se preporučuje kod nemogućnosti začeća odnosno neplodnosti, reguliše lučenje ženskih hormona i dovodi u red menstrualne cikluse. Takodje, pomaže kod policističnih jajnika, upale jajnika, bakterijskih i virusnih vaginalnih infekcija, hormonskih poremećaja, mioma i sl.

PROČITAJTE I:

 

Ovaj čaj može i pospešiti gubitak kilograma. Virak se pije u zavisnosti od tegoba, preporučuje se 2 do 3 šolje čaja dnevno. Možete spremati tako što 1 kašičicu čaja prelijete sa 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji par minuta. Nakon toga procedite i pijte.

U slučaju vaginalnih infekcija ovaj čaj možete koristiti za spoljašnju upotrebu. U tom slučaju, treba 3 do 4 kafene kašike čaja potopiti u ½ litra vode i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi dovoljno do temperature pogodne za ispiranje. Nakon toga procedite i upotrebite za ispiranje.

Bol, jetra, stomak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ono što je isto dobro kad su u pitanju infekcije, jeste da čaj dodate u kupku kad se kupate. Dodajte 1 šolju koncentrovano napravljenog čaja. Trudnice mogu piti ovaj čaj u toku trudnoće, pa je čak i preporučljivo, ali isključivo u poslednjem trimestru, kao i u periodu dojenja. Razlog zašto piti tek u poslednjem trimestru je to što čaj utiče na jačanje zidova materice i samim tim rizik da ne dodje do pobačaja i gubitka trudnoće svodi se na minimum.

U periodu dojenja čaj doprinosi bržem oporavku porodilje i bržem vraćanju njenog tela u formu. Ipak, iako Virak čaj ima mnogo blagotvorna svojstva, u trudnoći ga treba pažljivo piti i ne preterivati u količini.

Žena, čaj, kafa, prehlada, zdravlje, imunitet

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO

Najbolji recept za domaću krempitu!