Devojka, posao, uspeh, sreća,kafa
Shutterstock, ilustracija
Devojka, posao, uspeh, sreća,kafa

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Nedavnim ispitivanjem stručnjaci su ustanovili da kafa ispijana iz šolje od bambusa često sadrži znatnu količinu melamina, a reč je o opasnoj kombinaciji.

Nemački časopis za ispitivanje potrošača “Stiftung Warentest” ustanovio je da je više od polovine bambusovih šolja koje je testirao, sadržalo tragove štetne plastike. To znači da svako ko ispija kafu iz bambusovih šolja ispija i opasnu plastiku.

PROČITAJTE I:

 

Razlog leži u tome što fino samlevena bambusova vlakna zahtevaju neku vrstu lepka koji se koristi da bi šolja dobila željeni oblik, a krivac je melaminska smola.

Ako se plastika valjano obradi, te ako nikada nije izložena temperaturi višoj od 70 stepeni Celzijusa, nikakve količine štetne stvari ne prenose se u piće, kazali su ispitivači.

Ali tipična temperatura kafe prelazi 70 stepeni kada se sipa u šolju.

Kafa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Formaldehid, drugi sastojak pronađen u ovim šoljama, može da nadraži oči, kožu i disajni sistem, pa čak i da izazove rak.

 

Posoje sumnje da bi melamin mogao da bude krivac za bolesti bešike i bubrega.

Autori ispitivanja kritikovali su proizvođače zbog varanja potrošača. Neki proizvođači navode, na primer, da je njihova šolja biorazgradiva. Međutim, to se ne odnosi na one obogaćene plastikom.

Recikliranje je takođe otežano jer se mešavina ne može razlagati na sastojke.

Zaključak potrošačima je da, umesto šolje od bambusa radije kupe od nekog drugog materijala, na primer šalju od inoksa, porculana ili polipropilena.

Kafa

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

BONUS VIDEO:

Recept za američku pitu s višnjama