Trudnica Trudnoća
Shutterstock
Trudnica Trudnoća

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sa vežbama može da se počne već u prvim mesecima trudnoće, i da se vežba sve do pred porođaj, samo u sporijem tempu. Osnovno je da se potraži savet od lekara koji vodi trudnoću.

Od dobre fizičke kondicije zavisi čak i tok porođaja. Da bi se lakše porodile, lekari trudnicama savetuju, pored psihičkih i fizičke pripreme. Sa vežbama može da se počne već u prvim mesecima trudnoće, i da se vežba sve do pred porođaj, samo u sporijem tempu. Pre početka svake rekreacije osnovno je da se potraži savet od lekara koji vodi trudnoću.

trudnica, trudnoća, par, muž i žena, porodica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Trudnicama se savetuje plivanje i vožnja sobnog bicikla" , kaže Vesna Janušević, strukovni fizioterapeut iz Centra za korektivnu gimnastiku. Ove aktivnosti ne opterećuju zglobove, a sobni bicikl je bolji izbor, zbog mogućnosti povrede pri ulasku ili izlasku iz bazena. Fizička aktivnost u trudnoći omogućava da porođaj bude lagan i brz. Vežbanje tokom trudnoće dovodi i do smanjenja visokog pritiska, koji se ponekad javlja u trudnoći, bolova u leđima, umora i glavobolje. Trudnice koje vežbaju uočile su i smanjenje otežanog disanja i opstipacije.

Trudnica Trudnoća

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vesna kaže da se trudnicama preporučuju i vežbe istezanja, koje mogu da se rade svakodnevno u kućnim uslovima. Preporuka za zdrave trudnice je da ove vežbe izvode minimum po pola sata, tri do četiri puta nedeljno:

"Vežbe bi trebalo polako da se izvode, u položaju maksimalne istegnutosti trebalo bi se zadržati od 15 do 30 sekundi. Kada se zauzme odgovarajuća poza oseti se određena napetost mišića, nakon 10-20 sekundi ona popušta i nastupa faza opuštanja. Dok se vežba, ne sme ništa da boli ili se zamara. Ako se oseti bol, mučnina, vrtoglavica - odmah se prekida sa vežbanjem i zauzima udoban položaj za relaksaciju." 

trudnica trudnoća

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

RUKE KA PLAFONU

Bol u leđima pratilac je gotovo svake trudnice. Da biste ga sanirali istegnite leđa tako što ćete spojenim šakama, na vrhovima nožnih prstiju, pokušavati da dohvatite plafon. Ova vežba pored istezanja u isto vreme i jača mišiće leđa.

ELASTIČNA TRAKA

Najpre, stanite stopalom na jedan kraj elastične trake i rukom povucite drugi do iznad glave. Ponovite i na suprotnu stranu. Zatim, držite traku u visini ramena i povlačite krajeve u stranu. Iz istog položaja jednom rukom držite traku, a drugom povlačite u stranu. Ponovite suprotno. Ruke sa trakom postavite iznad glave, istovremeno povlačite oba kraja trake. Stavite traku iza leđa i povlačite u stranu. Držite traku iza leđa po dijagonali i povlačite krajeve na suprotnu stranu. Svaku vežbu uradite od 10 do 15 puta.

SPOJENI TABANI

Sedite na pod, spojite tabane i polako pritiskajte kolena nadole. Ova vežba povoljno utiče na razmekšavanje međice, što je bitno za lagan izlazak bebe. Elastičnost mišića sprečava cepanje međice i omogućava brz oporavak nakon porođaja.