Migrena
Shutterstock
Migrena

Shutterstock

Migrena, Foto: Shutterstock

Simptomi migrene - vrtoglavica, razdražljivost, pospanost i napadi bola - zaista mogu da vam pokvare dan, posebno kada je rešavanje akutne glavobolje tako teško. Mnogi lekovi za migrenu ciljaju određeni simptom bez potpunog uklanjanja stanja. A oni koji obećavaju da će se u potpunosti nositi sa bolešću imaju mnogo neželjenih efekata. Srećom, postoji odlična alternativa. Prirodni lekovi mogu pomoći u sprečavanju migrene.

Aromaterapija

Ova metoda zaista može biti vrlo efikasna. Stvar je u tome što mirisi direktno šalju signale u mozak i vrlo brzo mogu imati uticaj na nivo stresa. Ulje peperminta ne samo da osvežava, već deluje i na nervni sistem, kao da ga "hladi". Pomešajte ulje sa malo vode i kružnim pokretima utrljajte. Posle toga možete opustiti sve mišiće i meditirati kako biste učvrstili efekat.

Akunpuktura

Govoreći o akupunkturi, vredi napomenuti da je odličan lek za sve lokalne bolove u telu. Ali, naravno, u vreme migrene ne možemo uvek da odvojimo dovoljno vremena za takve postupke. Zbog toga je vredno brinuti o sebi unapred i ne čekati migrenu. Ali čak i u stresnoj situaciji postoji lek koji će vam omogućiti da ublažite migrenu. Masirajte tačku između palca i kažiprsta najmanje 10-20 sekundi, a zatim pređite na drugu ruku. Naravno, ovaj metod će najbolje pomoći kada bol još uvek nije vrlo intenzivan.

glavobolja, migrena, mozdani udar,

profimedia

glavobolja, migrena, mozdani udar,, Foto: profimedia

Promena ishrane

Nitrati, sulfati, šećeri, kofein i alkohol mogu izazvati jake glavobolje i povećati rizik od migrene za one koji su im već skloni. Očigledno je da je potpuno odustati od ovoga gotovo nemoguće, ali, srećom, nije neophodno. Samo smanjite gore navedene supstance, postepeno ih zamenjujući zdravijim alternativama. Već 2-3 nedelje nakon promena u ishrani, videćete pozitivan efekat ako redovno patite od migrene. Pored toga, pokušaj sprečavanja problema je mnogo sigurniji od direktnog bavljenja njim.

Magnezijum

Ova stavka može biti jedno od najboljih rešenja za prevenciju migrene. Nedavne studije pokazale su da je tokom akutnih glavobolja njegov nivo u telu uvek nizak. Ako ne unosite dovoljno magnezijuma iz vaše ishrane, dodatak vam može pomoći. Ali sa ovim treba biti oprezan. Bolje je da se obratite lekaru koji će vam reći u kom obliku treba uzimati magnezijum.

Đumbir

Koren đumbira odavno je poznat po svojim korisnim svojstvima. U jednoj studiji ovaj lek je upoređen sa lekovima koji se obično uzimaju protiv migrene - a rezultat je bio apsolutno identičan! Pored toga, đumbir nema neželjene efekte kao kod lekova. Pokušajte da dodate malo svežeg đumbira sokovima ili napravite napitak sa 1/8 kašičice đumbira i tople vode. Posle 20-25 minuta vaše stanje bi trebalo da se popravi.

PROČITAJTE JOŠ: