Zapušeni nos i sinusi
Shutterstock
Zapušeni nos i sinusi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Blagotvorna inhalacija

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudom, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Možete i na radijatore da postavite posude s vrućom vodom sa kamilicom koja deluje protivupalno. Za inhalaciju je odličan i koren sleza. Iseckajte ga na komade i ubacite u litru vruće vode. Kad odstoji 30 minuta, prokuvajte vodu i inhalirajte se.

Tuširanje vrućom vodom

Kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava sluz koja potom lakše izađe, što pruža olakšanje pri disanju, a smanjiće vam i upalu u sinusima.

Fiziološki rastvor

Fiziološki rastvor

Shutterstock

Fiziološki rastvor, Foto: Shutterstock

Pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima i smanjenju pritiska kod upale sinusa. Sipajte ga u špric i naglo istisnite u nozdrvu.

Ren i med

Kako biste otpušili nos, narendajte malo rena i dodajte kašičicu meda. Mešavinu stavite na jezik a pre nego što je progutate, duboko udahnite 10 puta.

Ispirajte sinuse

Ispirajte sinuse

Shutterstock

Ispirajte sinuse, Foto: Shutterstock

U apotekama se mogu kupiti posebne plastične posude dizajnirane tako da ulivaju vodu u nozdrvu koja prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Preporučuje se korišćenje destilovane vode.

Ovlažite vazduh

Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse. To pomaže ublažavanju tegoba nadraženog tkiva nosa i sinusa i izbacivanju nakupljene sluzi. Takođe, što češće provetravajte prostoriju u kojoj spavate, a grejanje smanjite tokom noći.

I masiranje pomaže

I masiranje pomaže

Shutterstock

I masiranje pomaže, Foto: Shutterstock

Stimulacija određenih tačaka na dlanovima, stopalima i ušima vratiće ravnotežu telu. Kad je reč o upali sinusa, jagodicama ostalih prstiju masirajte vrhove palčeva.

Klincima je najteže

Klincima je najteže

Shutterstock

Klincima je najteže, Foto: Shutterstock

Većina mama za bebe koristi posebni nosni aspirator s nastavkom za usisavač. I nije opasno kao što zvuči, a izvući će sve slinice koje mogu da izazovu upalu uha ili kašalj. Eterična ulja i ostale prirodne lekove izbegavajte, jer je njihova sluznica nosa dosta osetljivija nego kod odraslih.

PROČITAJTE JOŠ: