Momak, tuga, zabrinut, depresija, zabrinutost
Shutterstock
Momak, tuga, zabrinut, depresija, zabrinutost

Shutterstock

Momak, tuga, zabrinut, depresija, zabrinutost, Foto: Shutterstock

Da bi telo normalno funkcionisalo, neophodan mu je šećer. Povremena želja za slatkom hranom je sasvim normalna, ali u nekim slučajevima može da ukazuje na poremećaje u organizmu.

Stručnjaci kažu da, ponekad, želja za slatkišima koja danima ne jenjava može ukazivati na određene bolesti. Ukoliko imate veću potrebu za nezdravom hranom nego inače, povedite računa. Možda bi u tom slučaju najbolje bilo obatiti se lekaru.

Bolesti kod kojih postoji žudnja za slatkišima:

1. Osteohondroza

Kada se arterije koje prenose krv u mozak "prebace", odnosno "pomešaju signale", mozak ne prima glukozu i zbog toga se stvara potreba za ugljenim hidratima.

2. Gastrointestinalni problemi

Povećana kiselost, zatvor, disbioza i drugi problemi s varenjem ometaju apsorpciju minerala i aminokiselina, pa postoji želja da pojedete nešto slatko.

3. Bolesti jetre

Ako je osoba patila od Botkinove bolesti (virusno oštećenje jetre), uvek će želeti slatkiše. Kada slezina pati od upale, njoj su "potrebni" ugljeni hidrati.

dijabets

shutterstock.com

dijabets, Foto: shutterstock.com

4. Dijabetes tipa 1

Kod dijabetesa tipa 1, čovek uvek želi slatkiše, jer telo ne proizvodi količinu insulina koja je potrebna za apsorpciju glukoze.

5. Alkoholizam

Da bi prevarilo i malu dozu alkohola, telu je potrebna glukoza i žudećete da je unesete kroz slatku hranu.

Ne zaboravite da žudnja za slatkišima može biti izazvana i nedostatkom snage volje, ali ipak, trebalo bi da obratite pažnju na svoje zdravstveno stanje i uverite se da nema bolesti.