Teniski lakat
Shutterstock
Teniski lakat

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Teniski lakat je upala mesta na kojem se spaja tetiva mišića za kost, čija je funkcija opružanje, podizanje šake i prstiju. Jedan je od najčešćih problema iz grupe povreda koje se stručno zovu sindrom prenaprezanja.

Kako nastaje

Osnov nastanka sindroma prenaprezanja su česte povrede i one koje dovode do nastanka mikrotrauma u tkivu, koje nadvladavaju proces reparacije i regeneracije oštećenog tkiva. Na tim mestima se razvijaju upalni proces, degenerativne promene, otok i bol. Bol je u početku povremen, lokalnog tipa i javlja se na pokret. Kasnije, ukoliko se ne leči, bol postaje učestaliji, intenzivniji, a prisutan je i u mirovanju. Kod osoba koje imaju teniski lakat bol je sa spoljašnje strane lakta, a kasnije se može pojaviti i duž mišića podlakta, što dovodi do slabljenja funkcije šake i prstiju.

Kod koga se javlja

Teniski lakat se najčešće viđa kod osoba koje često ponavljaju isti pokret pa spada u grupu profesionalnih sindroma. Sportovi koji su rizični za nastanak ovog sindroma su: tenis, kuglanje, golf, hokej, bacanje koplja, bodibilding. On se javlja i kod stomatologa, hirurga, zidara, muzičara, daktilografa, kod nošenja teškog tereta, ali i zbog preteranog korišćenja računara.

Lečenje čim se uoče simptomi

Lečenje treba započeti kod pojave prvih simptoma. Pogrešno je ignorisati ih i nastaviti s fizičkim aktivnostima.

U drugoj fazi radi se na povećavanju elastičnosti i povećanju mišićne snage. U početku su to statičke, a kasnije dinamičke vežbe, uz dozirano povećavanje otpora. Takođe, primenjuju se vežbe istezanja šake, lakta i ramena. U završnoj fazi započinje se s uvežbava njem specifi čnih pokreta za određenu vrstu sporta ili za posao kojim se pacijent bavi, s posebnim akcentom na biomehaniku pokreta i korigovanje eventualnih nepravilnosti.

Ukoliko je pacijent došao sa zapuštenim sindromom, pa samim tim i terapija sporo napreduje, nekada je potrebna i lokalna aplikacija injekcija kortikosteroida na problematično mesto.