Tajna uspešnog mršavljenja leži u motivaciji

Saznajte na koje načine možete najbolje da se motivišete da smršate

Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana
Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana, Foto: Shutterstock, ilustracija

Želiš da smršaš, smanjiš obime, istopiš masne naslage… spisak želja raste i prilično ti je jasno kakve sve promene moraš da napraviš u svom životu kako bi se pokazao taj čaroban broj na vagi i zadivljujući odraz u ogledalu. Međutim, takođe znaš da je postizanje željene težine i dužina trajanja tog “putovanja” ka savršenoj liniji pravi izazov, kako fizički tako i mentalni. Pitanje je onda kako sebe motivisati da kreneš u takvu “pustolovinu?”

Ponekad do gubitka motivacije dođe jer već na samom početku izgubimo svest zašto uopšte želimo promenu, nekad je čak ne želimo toliko radi sebe, već osećamo pritisak da treba da izgledamo na određen način zbog nekog drugog. Pogrešno!Razlog zašto želiš da smršaš treba da bude što specifičniji i jedinstven samo za tebe i počni zbog sebe. To je važan korak, koji će ti na samom početku već obezbediti čvrst “temelj.”

Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana
Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana, Foto: Shutterstock, ilustracija

A strategija u vidu sledećih osam saveta će te sigurno dodatno motivisati da ostaneš na dobrom putu do savršene linije:

1. Utvrdi zašto želiš da smršaš

Samo razmišljanje o ovome neće biti dovoljno da te pokrene. Probaj da shvatitš šta te je inspirisalo na promenu koju želiš. Da li želiš bolje zdravlje? Da li želiš da izgradiš više samopouzdanja? Tvoj odgovor će učiniti tvoj cilj više fokusiranim, što će olakšati da se svakodnevno podsetiš zašto to radiš. Još jedan predlog – zapiši sve to što želiš i zbog čega želiš na jedan papir. Postavi sebi pitanje zašto želiš da smršaš?

2. Postavi male ali realne ciljeve

Sanjaj velike snove u svakom slučaju, ali ne zaboravi u tom slučaju da se pripremiš i na neuspeh. Jednostavno, ne možeš preko noći doći do rezultata. Predlažemo ti da fokus prebaciš na manje, lakše ostvarljive ciljeve. Manji ciljevi ne samo da su ostvarljiviji, već će biti i bolji pokazatelji tvog napredovanja u procesu mršavljenja. Napravi dvonedeljni cilj, na primer da za te dve nedelje odeš 10x na trening. Ostvari ovaj cilj i videćeš kako je osećaj dobar, a upravo taj osećaj će ti dati dodatnu motivaciju da nastaviš dalje. Onda se uspesi samo nižu. Zadrži se na realnim ciljevima i ne prekidaj niz njihovog ostvarivanja!

Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana
Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana, Foto: Shutterstock, ilustracija

3. Nađi druga/drugaricu za vežbanje

Vežbanje uz pomoć prijatelja je bitno zbog podrške i i bodrenja. Zajednički planovi su sjajni, pogotovo onim danima kada ti se nešto baš ne izlazi iz kuće na trening ili kada imaš krizu i želiš da pojedeš sve slatkiše u kući. Tada je tu prijatelj koji će te opomenuti i pružiti ti podršku kada ti je potrebna. Mršavljenje zajedno sa nekim drugim će ti verovatno pasti lakše i pomoći će ti da ostvariš ono što je isplanirano.

4. Daj sebi nešto čemu ćeš se radovati

Predlažemo ti da zakažeš slavljeničku večeru sa svojim prijateljima i postavite to kao krajnji rok vašeg plana, ili da planiraš odmor unapred da pokažeš svoje izvajano telo, za koje su uloženi sati napora i truda, u kupaćem na plaži? Davanje vremenskog roka sebi će te ohrabriti dodatno i motivisati.

5. Proslavi napredak

Čak i samo 2 izgubljena kilograma je nešto vredno priznanja! Ohrabri sebe kada vidiš rezultate, ma koliko bili mali. Ovo ti može ti pomoći da održiš pozitivan stav tokom čitavog procesa. U suprotnom, čekajući da dođe do drastičnih promena, moguće je da će se sve završiti tako što ćeš se samo osećati obeshrabreno, a kada te obuzme taj osećaj ni odustajanje nije daleko, a to ne želiš.

6. Nemoj se samo fokusirati na brojke (kilograme)

Ono što vidiš na vagi nije nužno tačan odraz mršavljenja i tvog napretka. Umesto toga, meri napredak u mršavljenju po tome kako se osećaš i kako ti odeća sada stoji. Vagi je nekad potrebno više vremena da pokaže rezultat, a dok do tog momenta ne dođe, slušaj svoje telo. Zahvaliće ti.

7. Ne boj se da menjaš svoj plan po potrebi

Samo zato što stvari ne idu po planu, to ne znači da treba u potpunosti poništiti svoje napore. Eksperimentiši sa različitim treninzima i načinima ishrane i prilagođavaj se po potrebi. Ne odgovara svima isti tip treninga ili isti način ishrane, ako želiš da smršaš, moraš da pronađeš ono što najbolje “radi” za tebe.

8. Ne odustaj

Reci sebi da bilo koji proces mršavljenja, bilo da želiš da izgubiš 5 ili 25 kilograma telesne težine nije lak, ali je svakako vredan toga. Seti se zašto to radiš na prvom mestu i teži da se inspirišeš raznim stvarima. Možeš voditi i dnevnik onoga šta jedeš i koliko vežbaš dnevno za uvid u to koliko ispunjavaš svoje ciljeve. Dajemo ti i jedan primer kako tvoj dnevnik može da izgleda. Zakači ga na neko vidmo mesto i počni da ispunjavaš.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi