NUTRICIONISTKINJA REŠAVA ZABLUDU: Svinjska mast je zdrava, samo ako se jede na ovaj način

Jedna greška od nje pravi otrov

Čvarci, svinja,
Foto: RINA

Stiže novembar, mesec koji tradicionalno donosi klanje svinja i odlaganje mesa u zamrzivač. To su i dani kada "poteku" hiljade kilograma svinjske masti, iza kojih ostaju gomile čvaraka, kada se seljačke pušnice ili industrijska postrojenja za preradu napune mesom za dimljenje i sušenje... Ovo je i period kada se zapitamo za sopstveno zdravlje, makar se na kratko prisetimo svojih krvnih sudova i pomislimo u kakvom ćemo stanju biti sledećeg proleća. Ali, do tada ima vremena a naredni meseci svakako mnogima nisu vreme za "veliko spremanje" organizma.

Da li je mast zdrava ili štetna?

Lekari i nutricionisti, ali i stručnjaci drugih profila, odvajkada pokušavaju da objasne uticaj gurmanluka na zdravlje, ali se može reći da o tome nema ujednačenog mišljenja. Upravo svinjska mast jedna je od prerađevina oko kojih stručnjaci nikako da se usaglase.

ULJE ILI MAST?

Ukupan broj glasova: 338

  • Ulje!: 8% (26)
  • Mast!: 54% (181)
  • I jedno i drugo!: 39% (131)

Prethodnih decenija, savetovano nam je da izbegavamo ovaj životinjski proizvod i da je svako kupovno ulje "zdravije" od masti, odnosno manje štetno za organizam. Ali pre nekoliko godina, jedno britansko istraživanje pokazalo je da masnoća i proteini nisu toliko pogubni po srce, koliko ugljeni hidrati.

"Upotreba svinjske masti u ishrani je potpuno opravdana. I sama je koristim, a preporučujem je i svojim pacijentima," rekla je nutricionistkinja Milka Raičević i dodala da je mast zdrava jer, kao i sve masti životinjskog porekla, sadrži vitamine D, A i K, kao i druge zdrave elemente.

Ali, postoji "caka" - mast nije štetna ukoliko se ne zagreva. Ako se koristi kao namaz, mnogo je bolje nego da se zagreva i da se u njoj prži druga hrana. Mast pregrejana do tačke dimljenja razvija hemijske reakcije koje mogu biti štetne po zdravlje.

Mast, hleb

Slanina i mesne prerađevine, nekad i sad

Nutricionista dijetetičar Jasna Vujičić kaže da je pre nekoliko godina kao bomba odjeknulo saopštenje Svetske zdravstvene organizacije u kojem je navedeno da mesne prerađevine izazivaju rak.

Godinu dana kasnije, postalo je jasno da je "njeno visočanstvo slanina" preživela napad i da SZO nije uništila mesnu industriju.

"Naši preci, s početka prošlog veka, nisu sebi kopali raku praveći kobasice i slaninu. U stara vremena, rak je na ovom području bio egzotična bolest, a danas je druga priča. Slanina iz 1900. i slanina iz 2020. su dve sasvim različite namirnice. U prvom slučaju, slanina je nastajala od svežih delova svinje i soli, i posle usoljavanja se sušila i dimila na bukovom drvetu. U savremenoj varijanti industrijskog proizvoda, dodaju se aditivi, a kod kobasica i drugih mesnih prerađevina spisak aditiva je sve duži. Kada zatrujemo hranu, dobijemo bolest".

Više sličnih tekstova nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi