Čvarci, svinja,
RINA
Čvarci, svinja,

RINA

Foto: RINA

Da li je mast zdrava ili štetna?

Lekari i nutricionisti, ali i stručnjaci drugih profila, odvajkada pokušavaju da objasne uticaj gurmanluka na zdravlje, ali se može reći da o tome nema ujednačenog mišljenja. Upravo svinjska mast jedna je od prerađevina oko kojih stručnjaci nikako da se usaglase.

ULJE ILI MAST?

 

Prethodnih decenija, savetovano nam je da izbegavamo ovaj životinjski proizvod i da je svako kupovno ulje "zdravije" od masti, odnosno manje štetno za organizam. Ali pre nekoliko godina, jedno britansko istraživanje pokazalo je da masnoća i proteini nisu toliko pogubni po srce, koliko ugljeni hidrati.

"Upotreba svinjske masti u ishrani je potpuno opravdana. I sama je koristim, a preporučujem je i svojim pacijentima," rekla je nutricionistkinja Milka Raičević i dodala da je mast zdrava jer, kao i sve masti životinjskog porekla, sadrži vitamine D, A i K, kao i druge zdrave elemente.

Ali, postoji "caka" - mast nije štetna ukoliko se ne zagreva. Ako se koristi kao namaz, mnogo je bolje nego da se zagreva i da se u njoj prži druga hrana. Mast pregrejana do tačke dimljenja razvija hemijske reakcije koje mogu biti štetne po zdravlje.

Mast, hleb

Profimedia

Slanina i mesne prerađevine, nekad i sad

Nutricionista dijetetičar Jasna Vujičić kaže da je pre nekoliko godina kao bomba odjeknulo saopštenje Svetske zdravstvene organizacije u kojem je navedeno da mesne prerađevine izazivaju rak.

Godinu dana kasnije, postalo je jasno da je "njeno visočanstvo slanina" preživela napad i da SZO nije uništila mesnu industriju.