NIKAKO NE BACAJTE OVE DELOVE VOĆA I POVRĆA! Svi radimo to pogrešno! Imaju više VITAMINA i minerala nego delovi koje konzumiramo!

Ove delove voća i povrća ne bacajte nikako, postoji odličan razlog za to.

Pomorandža
Foto: Shutterstock

Iako nam se često čini kao otpad, delovi koje bacamo neretko obiluju većom količinom vitamina i minerala nego oni delovi koje konzumiramo.

 

Kore od narandže

Istraživanja su pokazala da se u kori od narandže nalazi se tri puta više vitamina C nego u samoj pulpi. Nemojte, zato bacati koru, ušećerite je ili je konzumirajte na neki drugi način. Birajte neprskane, naravno.

Beli delovi lubenice i semenke

Ti delovi ove sočne letnje i osvežavajuće namirnice obiluju aminokiselinama koje, dokazano, povoljno deluju na zdravlje srca.

Stabljike brokolija

Znamo, navikli smo da jedemo samo cvetove brokolija, dok većina nas baca stabljike. Ipak, tu naviku bi trebalo da promenimo. Stručnjaci tvrde da je upravo u stabljikama brokolija, jedne od najzdravijih namirnica, najveća koncentracija sastojaka koji deluju protivupalno i sprečavaju oštećenja ćelija.

Celer peršun
Foto: Shutterstock

Stabljike peršuna

Podjednako su ukusni delovi kao i samo lišće peršuna, koje najčešće koristimo kao začin. Stabljike sadrže mikronutrijente koji blagonaklono deluju na zdravlje vaše kože i očiju.

Kora od jabuke

Mnogi skidaju koru sa jabuke i time prave jednu od najvećih grešaka. Naime, upravo je kora jabuke zdravija od ploda, obiluje vlaknima i vitaminom C, a pomaže u uklanjanju toksina iz probavnog sistema i održava jednjak čistim. Vodite računa odakle nabavljate jebuke i obavezno ih dobro operite.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi