Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest
Shutterstock
Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest

Shutterstock

Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest, Foto: Shutterstock

Pacijentima obolelim od najtežih oblika psorijaze u Srbiji već dve godine dostupna je biološka terapija o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Iz Udruženju Pacijenti protiv psorijaze 3P podsećaju da ova terapija u potpunosti može da promeni život pacijenata i da stavi bolest pod kontrolu, a svaki pacijent o toj terapiji i lečenju može da se informiše kod svog dermatologa.

Psorijaza je sistemska inflamatorna bolest koja značajno utiče na kvalitet života, posebno pacijenata sa težim oblikom bolesti. Izražene promene na koži nisu jedina manifestacija bolesti, već se kod težih oblika mogu javiti pridružene bolesti kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, psorijazni artritis, i Kronova bolest.

Vladimir Kecić, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze 3P istakao je da zbog izraženih promena na koži, pacijenti se sve više suočavaju sa stigmatizacijom, jer se psorijaza još uvek u narodu smatra zaraznom bolešću, što dovodi do izolovanosti, depresije, anksioznosti, pa čak i suicidalnih misli.

Prof. dr Mirjana Milinković Srećković, dermatovenerolog, istakla je da pacijenti u Srbiji često nisu adekvatno lečeni, posebno pacijenti sa umerenom i teškom psorijazom, iako se klasična sistemska terapija već decenijama primenjuje, a biološki lekovi su dostupni o trošku RFZO od 2019. godine.

bolest, star, glava, pamet

Freepik/freepik

bolest, star, glava, pamet, Foto: Freepik/freepik

- Još uvek većina pacijenata nepotrebno pati od ozbiljnih simptoma i znakova psorijaze. Biološka terapija je visoko efikasna, dobro se podnosi i komforno dozira kao potkožna injekcija jednom mesečno ili jednom u tri meseca – kaže doktorka.

Ona je naglasila i da pacijenti koji imaju srednje težak ili težak oblik psorijaze, tj. oni kod kojih je više od 10 odsto površine kože zahvaćeno promenama, i koji su probali bar jednu od klasičnih sistemskih terapija koja nije dala rezultate, treba da razgovaraju sa svojim dermatologom o mogućnostima primene biološke terapije.

Takođe, biološku terapiju mogu da dobiju i pacijenti kojima je zahvaćena manja površina kože, ali su te regije veoma osetljive, kao što su glava i lice, šake i stopala i genitalna regija. Dermatolozi su u mogućnosti da i pacijentima u Srbiji propisuju savremene lekove koji najuspešnije kontrolišu psorijazu kao ozbiljnu autoimunsku sistemsku bolest, i na najbolji način sprečavaju pojavu brojnih pridruženih oboljenja poput artritisa, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindrom, inflamatorne bolesti creva, depresije.

Rasprostranjenost psorijaze je dva odsto u opštoj populaciji, pa je procena da u Srbiji ima oko 140.000 obolelih. Oko 30 odsto pacijenata ima umerenu i tešku formu psorijaze koja se mora lečiti sistemskom terapijom, uključujući i biološke lekove.

Vladimir Kecić je istakao da Udruženje Pacijenti protiv psorijaze - 3P svojim aktivnostima želi da informiše pacijente, da ih motiviše i ohrabri da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja koje su sada mnogo veće nego pre nekoliko godina.

- Na raspolaganju su lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom psorijaze. Primenom biološke terapije se povlače promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, a ono što je veoma značajno za pacijente - poboljšava se kvalitet života, omogućavaju se nesmetane socijalne i profesionalne aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ: