Začini Začinsko bilje Majoran Ruzmarin Matičnjak
Shutterstock
Začini Začinsko bilje Majoran Ruzmarin Matičnjak

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Ruzmarin je zdrava biljka koja se kao lek koristi vekovima. Kako je još nazivaju "Božji lek za mnoge bolesti", a najviše za one ljude koji imaju problema sa pamćenjem i koncentracijom.

PROČITAJTE I:

 

U Grčkoj studenti često stavljaju ruzmarin u kosu tokom ispita. Neke studije su pokazale da ruzmarin sadrži karnozičnu kiselinu koja se bori s toksičnim elementima koji zahvataju mozak.

Ruzmarin je poznat od davnih vremena, a spominje se kao lek za mozak i u Hamletu kad Ofelija izjavljuje: “Evo ruzmarina, on je za molitvu, ljubav i sećanje”.

Piće, energgetsko piće, umor, učenje, stres

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

U savremenoj medicini on se koristi kao analgetik i pri migrenama, kao i kod probavnih problema.

Ruzmarin sadrži prirodne sastojke koji pružaju protein našem mozgu, što pozitivno utiče na rad mozga, te mozak brže razmišlja i brže donosi odluke. Studije pokazuju da ruzmarin također obnavlja oštećene DNK stanice.

Ruzmarin je efikasan u borbi protiv promene raspoloženja, stresa, pamćenja i poboljšava brzinu razmišljanja. Što se više apsorbira cineol, više ćete postići pozitivnih rezultata.

Naučnici potvrdili: Evo šta treba da jedete, a šta nikako ne bi smeli da okusite! Nije svejedno!

Sa godinama donosite mudre odluke! Jedite puno voća i povrća, pristojnu količinu proteina, odlučite se za hleb od brašna i lagano idite na puding. To je recept koji bi većina smatrala zdravom, uravnoteženom ishranom da bismo bili u toku do 90-ih. Vladine smernice preporučuju upravo ovaj pristup za sve odrasle Britance, prenosi Dejli mejl.