Stopalo
Promo
Stopalo

Promo

Foto: Promo

Na pitanje kom delu tela posvećujemo najviše pažnje, odgovor je lice, vrat i šake, potom telo, a laktovi i stopala su na poslednjem mestu. Često zaboravljamo na njihovu važnost, pa im se posvetimo samo onda kada postoji neki problem koji će nas ometati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Stopalo

Promo

Foto: Promo

Uzroci i posledice

Veliki broj ljudi ima problem sa stopalima zbog loše obuće, koja je često preuska, neudobna, kruta ili pak ima veoma visoku potpeticu.

- Nefunkcionalna obuća smanjuje elastičnost i gipkost stopala, ali i skočnog zgloba. Problemi koji se zbog toga mogu javiti su ravni tabani, deformiteti prstiju i zglobova, najčešće zgloba palca, pa se javljaju čukljevi, urasli nokti, Mortonov neurom, koji dovodi do bola i trnjenja u stopalu. Zbog loše obuće, ali i zbog drugih povreda stopala, kao što je uganuće i iščašenje, može doći do istezanja i upale tetiva, njihovog zadebljanja, do skraćenja Ahilove tetive ili do pojave tzv. petnog trna - ističe Olivera.

Ukoliko su problemi dugotrajni, a hod i oslonac na stopalo neadekvatni, može se razviti osteoartritis, degenerativni procesi u zglobovima, odnosno hrskavici.

- Ako se na to doda prekomerna telesna težina, dugi sati stajanja ili sedenja, neizostavno će se javiti problemi i u kolenima, kukovima ili kičmenom stubu, u vidu bola, ukočenosti, pojava artroze, neuralgije… Nepravilan svod stopala uslovljava i lošu posturu, loše držanje tela, pa su mogući deformiteti kičmenog stuba u vidu skolioza, kifoza, lordoza. Zbog loše posture česte su i glavobolje - objašnjava naša sagovornica i dodaje da dijabetičari imaju jako osetljiva stopala, pa su kod njih gljivične infekcije češće.

- Oni moraju voditi više računa jer svaka povreda predstavlja opasnost, s obzirom na to da rane kod dijabetičara sporije zarastaju. Gljivične infekcije mogu nastati i ukoliko je koža stopala konstantno vlažna, zbog lošeg kvaliteta čarapa ili obuće ili preteranog lučenja toksina iz organizma - kaže Olivera.

Stopalo

Promo

Foto: Promo

Masaža i nega

Znamo da u kineskoj medicini stopala predstavljaju ogledalo čitavog organizma i da se na osnovu palpacije određenih tačaka može zaključiti koji je organ u disfunkciji.

- Refleksnom masažom stopala može se delovati na organe čija funkcija nije na najboljem nivou. Masaža smanjuje napetost, opušta stopala, smanjuje mišićnu tenziju, ima dugoročniji efekat na celo telo, tako da ne možemo govoriti samo o užitku već i o brizi i zdravlju čitavog organizma - objašnjava Olivera.

Da ne bi došlo do gorenavedenih tegoba, osim masaže potrebno je više pažnje posvetiti i nezi stopala i brizi o njima.

- Uvek birati obuću koja ne steže stopalo, bez špica, odgovarajuće dužine, po mogućstvu od prirodnih materijala, udobne, ravne ili sa potpeticom do pet centimetara. Redovno proveravati kožu: da li je negde crvenija, da li postoji otok, žulj, kurje oko. Proveravati nokte: da li je posle skidanja obuće nokat bolan, koja je boja tkiva oko njega, da li postoji urastao nokat - kaže naša sagovornica.

Stopalo

Promo

Foto: Promo

Vežbe

Svesni smo da se s godinama svodovi spuštaju, kako zbog godina, težine, tako i zbog neaktivnosti, odnosno slabosti muskulature stopala.

- Preporuka je da se mišićna snaga održava jednostavnim, nezahtevnim vežbama: skupljanje i širenje prstiju; hod na prstima i petama; hod na bočnim, spoljnim ivicama stopala; hod po neravnom, neoštrom tlu (kamenčići, trava…). Uvežbavati ravnotežu: stoj na jednoj, potom na drugoj nozi otvorenih, pa zatvorenih očiju; dodavanje lopte u stavu na jednoj nozi, stoj na nestabilnoj površini (balanser) - završava Olivera.