kiseli kupus
santos
kiseli kupus

santos

Foto: santos.rs

Pretpostavlja se da kiseli kupus vodi poreklo iz Kine, još od pre 2.000 godina. S obzirom na to da tada nisu postojali moderni vidovi prezervacije hrane, kao što su frižideri i zamrzivači, jedini način da se hrana ne pokvari brzo jeste bio proces fermentacije

Fermentacija kupusa se smatra najstarijim vidom prezervacije kupusa i samim tim se smatra jednim od najvažnijih izvora hrane još od 4. veka pre nove ere.

kupus1

pcpress.rs

Foto: pcpress.rs

Pola šolje kiselog kupusa sadrži 20 odsto preporučene dnevno potrebne količine natrijuma. Osim toga, sadrži i 13 kalorija, od čega 0 grama masti, 4 grama vlakana, 7 grama ugljenih hidrata, 2 grama šećera i 1 gram proteina. Od bitnih mikronutrijenata sadrži natrijum, vitamin C, vitamin K, gvožđe, mangan, vitamin B6 i folnu kiselinu.

Sada kada smo vas upoznali sa ovim starim, a veoma korisnim jelom, predstavićemo vam i njegove benefite po zdravlje.

1. Popravlja varenje

2. Poboljšava imuni sistem

3. Smanjuje stres i održava zdravlje mozga

kupus

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

4. Jača srce

Veliki broj vlakana i probiotika smanjuju nivoe holesterola, dok vitamin K2 umanjuje rizik od srčanih bolesti tako što sprečava stvaranje naslaga kalcijuma u areterijama. U jednom istraživanju se pokazalo da redovan unos vitamina K2 smanjuje rizik od umiranja od srčanih bolesti za čak 57%, tokom perioda od sedam do 10 godina. Dok je drugo istraživanje pokazalo da žene mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti do 9% na svakih 10 mikrograma vitamina K2 koje unesu dnevno. Na primer, jedna šolja kiselog kupusa sadrži oko 6,6 mikrograma ovog vitamina.

5. Doprinosi jačim kostima

Sada kada znate koje su glavne koristi ove super hrane, na vama je jedino da odlučite da li ćete sami praviti kiseli kupus ili ćete uzeti kupovni. Naša preporuka je uvek da ga sami napravite jer ćete znati tačno šta ste sv koristili. Stoga bismo vam skrenuli pažnju da ako se ipak odlučite za kupovinu pazite da izbegnete dodate šećere.