Škola deca učionica
Shutterstock
Škola, đaci, deca

Shutterstock

Škola, đaci, deca, Foto: Shutterstock

 

Jednako su zbunjeni i njihovi roditelji, koji ne znaju kako da se postave i pomognu detetu da zavoli školu. Psiholog Nikolina Milosavljević daje nekoliko korisnih saveta za roditelje, kako da budućim prvacima olakšaju polazak u školu.

"Priprema za polazak u prvi razred počinje zapravo godinu dana ranije i to je predškolska nastava. U tom periodu, očekuje se da je roditelj više puta razgovarao sa detetom o polasku u osnovnu školu, ohrabrivao ga da samostalno postavlja pitanja o samoj školi i šta ga tamo čeka", kaže Milosavljević i dodaje da je sada pravo vreme da se dete podseti svih tih stvari.

PROČITAJTE I:

 

Vrlo je važno, dodaje, da dete ume samo da koristi toalet, da posle korišćenja toaleta opere ruke, da ume samo da izabere šta će da obuče i da to sve to samostalno i uradi.

Takođe, savetuje ona, ne bi bilo loše da roditelj sa detetom prošeta do škole i nekoliko puta u toku raspusta kako bi se dete naviklo na tu "destinaciju" koju će prelaziti svaki dan.

Razgovor, razgovor, razgovor

"Bilo bi korisno da u toku tih šetnji roditelj i dete razgovaraju o pozitivnim stranama polaska u školu i šta sve pozitivno dete može da očekuje. Međutim, važan je i razgovor o strepnjama koje dete ima, gde je uloga roditelja da ga ohrabruje da govori o onome šta ga brine u vezi sa školom, i da nauči dete kako da razmišlja o načinima suočavanja sa tom brigom i prevazilaženjem", priča Milosavljević.

PREPORUČUJEMO:

 

Ona dodaje i da je jedan od korisnih trikova da se detetu učvrsti pozitivan stav prema polasku u školu to što će se od kupovine knjiga, svezaka, ranca i pribora napraviti lep i ugodan događaj.

- Važno je postaviti sledeća pitanja detetu: "Uskoro polaziš u školu, kako se osećaš? Šta jedva čekaš da vidiš i kad počne škola? Šta te tačno raduje tim povodom? Da li te nešto posebno brine?" i slično, ali pričati sa njim i na temu "kako je najbolje suočiti se sa tom brigom i prevazići je?".

Takođe, o polasku u školu trebalo bi pričati kao o važnom trenutku, kaže psiholog. Neki roditelji se iz straha da se dete ne prepadne ako zaključi da je u pitanju značajan događaj, trude da sve protekne kao bilo koji uobičajen dan.

Šta ne treba da kažete

"Neće se prepasti ukoliko roditelj pruži ohrabrenje detetu da otvoreno pričaju o svemu šta ga čeka. Naravno, treba biti realan. Na primer, ne bi trebalo reći: "Sve će biti super", već "Da, biće mnogo lepih stvari u školi. Međutim, imaćeš manje vremena za igru, zato što ćeš morati da radiš domaći, ali ćeš imati mogućnost sam da praviš raspored kada ćeš raditi domaći, kada ćeš se igrati”. Tada roditelj može sa detetom da podeli neko svoje lepo sećanje iz osnovne škole", objasnila je naša sagovornica.

Škola deca učionica

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Šetnja

Šetnja, ili vožnja autobusom do škole i nazad je korisna aktivnost koju bi roditelj trebalo da praktikuje kako bi detetu olakšao prelazni period iz bezbrižnog detinjstva do trenutka kada nastupaju obaveze.

"Ne bi bilo loše da, ukoliko roditelj poznaje druge roditelje, čije dete će ići u istu školu sa njihovim, pa da se, eventulano, organizuje druženje sa njima, kako bi pomogli svom detetu da polako počne da gradi neke drugarske odnose", kaže ona.

Igra i zabava

Ipak, ne bi trebalo zanemariti ni igru, već bi valjalo kroz nju da se uči.

"Ne bi bilo loše da sa detetom igrate nekih igara koje će mu pomoći da ima adekvatnu jutarnju rutinu pred školu. Na primer, da roditelj vežba sa detetom šta sve treba da spakuje u školsku (ili nekakvu) torbu, kako da prati raspored časova (ili nekakvu listu igračaka) i u skladu sa tim spakuje knjige, odnosno igračke, ali da sve to bude kroz igru. Na primer, roditelj meri vreme, a dete treba da spakuje sve kako treba po nekakvom spisku. Važno je da ta aktivnost bude zabavna, a ne da bude pod presijom i ispunjena kritikom ako dete ne uradi nešto kako treba", ističe Milosavljević.

Đaci, škola

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Kako dete odmah da zavoli školu?

Negativan odnos prema školi i školskim obavezama se stvara kada dete oseća pritisak takav da misli da ne može da ga podnese, i to traje duže vreme, što rezultira time da počne da misli da je loš đak.

- Pritisak može biti i od strane roditelja, kojima je najvažnija odlična ocena, ali i od strane obaveza u školi koje dete procenjuje da ne može da ih savlada, upoređujući se sa drugom decom, koja to možda lakše savladavaju. Da bi se to predupredilo, koliko god je moguće, bilo bi poželjno da roditelj pomogne detetu da nauči kako se uči. Tehnike i metode kako se uči dete treba da savlada u prva četiri razreda osnovne škole, kako bi se kasnije lakše suočavao sa većim zahtevima kada dođe kod nastavnika.

Takođe, psiholog savetuje roditeljima da u početku pomažu detetu da spakuje knjige adekvatno i da ga uče da ne treba nositi sve knjige sa sobom, nego samo one koje su predviđene za taj dan, jer takva vrsta organizacije može biti problem nekoj deci. Do drugog razreda, očekuje se da to dete zna samostalno da uradi, bez intervencija i podsećanja od strane roditelja.

Počnite da budite decu ranije

Ne bi bilo loše da se uspostavi zdrava rutina kako dete ne bi imalo problem sa koncentracijom na početku školske godine, kaže Milosavljević, a jedna od stvari koje možete da učinite jeste da počnete da budite dete ranije, kako bi se blagovremeno priviklo na rano ustajanje.

Doktor Nestorović o putovanjima : "Roditelji se pripremaju za odlazak na more kao za ekspediciju na Severni pol!"

AUTOR: Vesti/M.M. DATUM I VREME: 08.08.2019. 09:18 Danas izgleda, tako treba. Dr Branimir Nestorović, Foto: Screenshoot youtube/Vodič za roditelje Profesor Branimir Nestorović, pedijatar u Univerzitetskoj bolnici Tiršova, alergolog i pulmolog, izjavio je za TV N1 da roditelji ne treba da se plaše odlaska na godišnji odmor sa decom.

 

BONUS VIDEO:

Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?