Srce vam ubrzano kuca? Ovu neugodnu pojavu možete SMIRITI za manje od minut
alo.rs
korona
Foto: shutterstock

Tahikardija je povećanje broja otkucaja srca iznad fiziološke granice. Ovo ograničenje zavisi od starosti, ali se obično smatra da je kod odraslih više od 100 otkucaja u minuti.

Ako primetite da vam srce ubrzano kuca, odmah se obratite lekaru.

Ali postoje i dve metode iz narodne medicine pomoću kojih možete pokušati da ublažite simptome tahikardije. Naime, na naglo sniženoj temperaturi ljudsko srce počinje polako da kuca. Nervni sistem tako prilagođava telo novim uslovima. Srce najbrže reaguje kada se lice ohladi, jer mu je bliže od ostalih delova tela.

Ove dve metode ne smete primenjivati ​​ako tahikardiju prati jak bol u grudima ili osećate nedostatak vazduha. U takvim slučajevima, nazovite hitnu pomoć!

Metod 1.

Sipajte hladnu vodu u duboku posudu. Što je voda hladnija, to bolje, pa ako imate led, dodajte je takođe. Zadržite dah, ako je potrebno, i stisnite nos prstima i naglo spustite lice u hladnu vodu na nekoliko sekundi. Ako nemate odgovarajuću posudu, zgrabite vodu dlanovima i spustite lice u njih.

Takođe možete malo masirati kožu lica kockicama leda, obraćajući posebnu pažnju na područje oko slepoočnica.

Metod 2.

Ovim postupkom delujemo na vagusni nerv koji reguliše broj srčanih kontrakcija.

Udahnite duboko i napnite trbušne mišiće. Nos, usta i oči zatvorite palcem i kažiprstom. Pokušajte da izdahnete zatvorenih nosa i usta, a pritom i dalje naprežete trbušne mišiće.

PROČITAJTE JOŠ: