Mandarine, voće
Alo!/Masanori Jošida
Voće, kupovina, market

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Da li je poreklo namirnice važnije od njene nutritivne vrednosti, odnosno, koliko nam treba hrana koja raste u egzotičnim krajevima?

PROČITAJTE I:

Lubenica

shutterstock

 

Puno više pažnje posvećujemo nutritivnoj vrednosti namirnica nego njihovom poreklu, upozorava Amerikanka Katheryn Gronauer, sertifikovani zdravstveni coach.

PROČITAJTE JOŠ I:

 

Kupujemo, na primer, tropske asai bobice ili himalajske godži bobice jer imaju odličan sastav, a pritom ne razmišljamo o tome da živimo u potpuno drugačijoj klimi od one u kojoj one rastu.

Prodavnica povrće voće namirnice

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako namirnica ne raste u regiji u kojoj živimo, prema tzv. teoriji energije hrane iz kineske medicine, ona nam neće dati vrstu energije koja nam je potrebna.

PREPORUČUJEMO:

 

Kako objašnjava Gronauer, biljke koje se uzgajaju u toplijoj klimi priroda je stvorila tako da pomažu telu iznutra ga hidrirajući i hladeći, dok one koje rastu u hladnijoj klimi, poput korenastog povrća, greju telo.

voće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Bez obzira na nutritivnu vrednost hrane, naš bi prioritet trebala biti konzumacija lokalno gajene i sezonske hrane koja će nam pomoći da se najbolje prilagodimo svojim klimatskim uslovima", naglašava Gronauer.

PREPORUČUJEMO I:

Limunada, limun, sok,

Shutterstock, ilustracija