Beli Luk, Povrće
Shutterstock
Beli Luk, Povrće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Učestalost obolelih od raka raste, ali istraživači veruju da potencijalni rizik može da se smanji za 67% ako svakodnevno jedete sirovi beli i crni luk.

PROČITAJTE JOŠ:

Verovatno znate da mamografija i samopregled mogu ženi da spasu život. Međutim, malo se priča o tome koje su prevencije sprečavanja raka dojke.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, to je najčešći oblik raka kod žena širom sveta. Statistika američkog društva za rak pokazuje da oko 12% žena u SAD razvija invazivni karcinom dojke, a procenjuje se da će još 268.600 novih slučajeva biti dijagnostikovano. Organizacija izveštava da će, najverovatnije, do kraja 2019. godine umreti 41.760 ljudi.

Beli luk, luk, povrće

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju da je karcinom dojke najčešći uzrok smrti od bilo koje vrste raka kod lationoamerčkih žena.

Jedna studija je procenjivala 28 zemalja, a podaci su pokazali da je incidencija karcinoma dojke u SAD porasla od 1974. do 2004. godine, dok se stopa smrtnosti smanjivala od 1960. do 2002. godine

Jedna studija sprovedena u Portoriku je pokazala da je konzumacija sirovog belog i crnog luka sprečila pojavu karcinoma kod žena.

"Otkrili smo da je među Portorikankama kombinovano konzumiranje crnog i belog luka, povezano sa smanjenim rizikom od raka dojke."

Crni luk

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Studija je obuhvatila 346 žena iz kontrolne grupe koje su imale istoriju raka osim melanoma i živele su u istom geografskom području. Nakon prilagođavanja starosti, obrazovanju, broju trudnoća, porodičnoj anamnezi i drugim faktorima, istraživači su otkrili da postoji snažna inverza veza između raka dojke i onih koji su umereno jeli sirovi beli i crni luk (sjedinjen u jelu koje se naziva Sofrito, a u Portoriku se koristi obilno u ishrani).

Žene koje su svaki dan jele sofrito, nisu imale zdravstvenih problema uprkos svim predispozicijama.

Beli luk, luk, povrće

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Zaštitna svojstva sirovog belog i crnog luka:

Usporava starenje

Usporava razvoj Alchajmerove i Parkinsonove bolesti,

Podstiču imuni sistem,

Sprečava kardiovaskularne bolesti

Sprečava metaboličke bolesti,

Reguliše krvni pritisak,

Uklanjaju slobodne radikale iz tela i td.

Luk, Crveni luk, povrće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pored belog i crnog luka, ženama se preporučuje vitamin D. Optimizovan nivo vitamina D u vašem telu može da smanji rizik od dobijanja karcinoma za 67%. Vitamin D ne samo da štiti od raka, već povećava i šanse da preživite ako se rak ipak razvije.

Ukoliko želite da u ishranu uvedete portorikansko jelo sofrito, koje se koristi kao začin jelima kao što su paprikaš, pasulj i pirinač, a sa kojim ćete pojačati unos svežeg belog i crnog luka, donosimo vam recept:

Sastojci: 2 zelene paprike; 1 crvena paprika; 3 srednja paradajza; 4 glavice crnog luka; 3 srednje glavice belog luka; veza korijandera; veza peršuna; 1 kašika himalajske soli; 1 kašika crnog bibera.

Način pripreme: Očistite luk, beli luk, paradajz i papriku, pa sve stavite u bledner da se samelje. Dodajte peršun i korijander pa meljite još malo. Zatim dodajte začine i smesu stavite u teglu.

Teglu sa sofritom držite u frižideru. Ovako spremljen sofrito može da se koristi četiri dana, nakon toga se kvari.

Luk

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Savet svakoj ženi je da redovno vrši samopregled dojke, i onaj momenat kada napipa nešto ili oseti bilo kakve promene na svom telu, da poseti lekara.

BONUS VIDEO

Iscrtajte pravilno obrve i usne