Peršun, korijander
Profimedia
Korijander

Shuterstock

Foto: Shuterstock

PROČITAJTE JOŠ:

 

Na Mediteranu, Bliskom istoku i u azijskim zemljama listovi i seme korijandera koriste se već hiljadama godina. Osim kao dodatak koji oplemenjuje jela, korijander je poznat i po svom lekovitom delovanju.

Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K , kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Lekovita svojstva korijandera:

- štiti od virusa i bakterija

- smanjuje upalne procese i bol

- ima antigljivična svojstva

- prirodan je afrodizijak

- povećava energiju i stimuliše rad mozga

- čisti organizam od toksina i teških metala

Sveži korijander deluje na metale tako da ih "olabavljuje", veže ih na sebe i podstiče njihovu eliminaciju iz organizma. Može "izvlačiti" ne samo toksine iz tkiva nego i one iz kostiju i središnjeg nervnog sistema.

Dijeta Zdrava hrana ishrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Da biste uklonili veće količine teških metala iz organizma, sveži korijander kombinujte sa zelenom algom klorelom (Chlorella).

Neke su studije pokazale da korijander i klorela mogu u roku od 42 dana iz organizma ukloniti čak 87% olova, 91% žive i 74% aluminijuma.

Uzgojite korijander u svom domu:

Setva u nekoliko koraka:

Stavite deblji sloj zemlje u posudu i lagano zalijte. Ravnomerno rasporedite seme (oko 30 cm razmaka između redova) pa pokrijte slojem zemlje od oko 1 cm. Smestite posudu s korijanderom na sunčano mesto. Redovno zalivajte, najbolje raspršivačem. Korijander je spreman za branje kada naraste na oko 15 cm visine. Svake nedelje otkinite 2/3 listova kako biste dodatno podstakli rast biljke.