Bolest, virus, prehlada, temperatura
Shutterstock, ilustracija
Bolest, virus, prehlada, temperatura

Shutterstock, ilustracija

Shutterstock, ilustracija

Temperatura je stanje, koje umara i iscrpljuje telo. Ona takođe negativno utiče i na raspoloženje. Stoga, normalno je da zahteva poseban tretman i uslove kako bi se čovek što pre izborio sa ovom ne tako prijatnom pojavom.

Ukoliko se pojavi ovaj problem, nema razloga za paniku. U nastavku teksta dajemo vam sve značajne napomene i savete koji mogu pomoći da temperaturu skinete na prirodan, bezbolan i brz način.

Šta je temperatura?

Povišena telesna temperatura je pojedinačni simptom koji ne treba shvatiti kao bolest. Temperatura zapravo upućuje na bolest ili neki poremećaj u organizmu. Može se shvatiti i kao odbrambena reakcija organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju.

Njena normalna vrednost je od 36ºC do 37ºC. To znači da sve preko 37ºC treba shvatiti ozbiljno i odmah preduzeti potrebne mere. Iako mnogi smatraju da je razlog za brigu upravo i ovaj broj na toplomeru (37ºC), zaista nema razloga za paniku.

Temperatura se podjednako pojavljuje kod dece, ali i kod odraslih. Razlika je jedino u tome što se kod dece češće pojavljuje, jer je dečiji imunitet slabiji u odnosu na imunitet odrasle osobe i često varira. Ipak, kod dece temperatura brže opada, tj. organizam se sa njom brže bori.

Šta treba da izbegavate kada imate temperaturu?

Postoji niz stvari koje osoba sa povišenom telesnom temperaturom uvek radi, a one nisu poželjne. Možda niste obratili pažnju da vam takve stvari samo škode, ali evo prilike da ih sada imate na umu.

Najvažnije je da izbegnete strah i paniku

Koliko je važno da preduzmete konkretne mere, toliko je bitno i da ostanete smireni i pozitivni (ma koliko to zvučalo ironično i apsurdno, zaista je važno). Poznato je da strah blokira racionalno razmišljanje, te ćete samo zakomplikovati stvari.

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nemojte se umotavati u ćebe i dodatno utopljavati

Ovo je sasvim pogrešna navika, a ljudi je najčešće praktikuju. Naravno da vam dodatni pokrivači, ćebad, vuneni džemperi i jakne neće pomoći da skinete temperaturu. Time samo dodatno zagrevate telo, i iako imate osećaj da vam je lakše i toplije, samo pogoršavate svoje stanje.

Nemojte dodatno utopljavati prostoriju u kojoj spavate

Kao što je pogrešno da se dodatno ušuškate u toplu posteljinu, tako je pogrešno i svako utopljavanje prostorije. Dakle, ako imate povišenu temperature, rashladite sobu, otvorite prozore i redovno provetravajte prostoriju. Neophodno je da udišete svež vazduh. Stoga, ovo nije ni najmanje nevažan i sporedan postupak.

Izbegavajte dodatna umaranja i fizički napor

Nepoželjno stanje u koje vas dovodi povišena telesna temperatura, dovoljno je da budete malaksali, usporeni, bezvoljni. Najmanje se preporučuje da se baš tada fizički naprežete. Sve i da hoćete, imunitet pod jakom temperaturom brzo slabi, te imate osećaj kako gubite snagu u rukama i nogama. Zato je poželjno da mirujete, ležite, odmarate sve dok se temperatura ne spusti.

Prirodni načini da skinete temperaturu

Poznato je, naravno, da se uz medicinsku pomoć temperatura najlakše skida. Ima sirupa i drugih sredstava koji su dostupni u apotekama, koje preporučuju lekari i koji zaista deluju. Međutim, temperatura ne bira vreme ni priliku kada će se pojaviti. Zbog toga je važno da budete više informisani i upućeni u to kako tempraturu možete skinuti i sami, bez pomoći lekara.

Reč je o prirodnim načinima za skidanje povišene telesne temperature, koji ne traže mnogo vremena, novca i koji su svakome dostupni.

Kada, kupka, opuštanje, nega, kupanje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Skidanje temperature toplom kupkom

Ovo je već poznat način skidanja temperature, s tim što se ponekad ne ispoštuje kako valja. Mlaka kupka podrazumeva doslovno – mlaku vodu, dakle, ni hladnu niti vrelu. Mnoge osobe koje imaju temperaturu izbegavaju tuširanje, jer se tek onda osećaju još gore (javljaju se drhtavice i slično). Ipak, mlaka voda zaista pomaže. Pre toga, možete telo „pripremiti” za tuširanje. To učinite hladnim oblogama, natopljenim peškirima, provetrenom sobom.

Lagana hrana

Tokom borbe sa povišenom temperaturom, važno je i šta jedete. Čest je primer da baš tada izgubite apetit i jednostavno ne možete ništa da okusite. Ipak, imajte na umu onu staru izreku: „Zdravlje na usta ulazi”. Koliko god da niste gladni, pokušajte sa laganom hranom, koja je najpoželjnija u ovakvoj prilici. Dakle, tople kašaste čorbe sa povrćem i pileće supe, savršen su način da smirite virusne infekcije na koje organizam reaguje povišenom temperaturom.

Jedite što više voća

Pored lagane hrane, savetuje se i da jedete što više voća. Temperatura slabi vaše telo i imunitet i zato su mu neophodni vitamini. Jedite što više jabuka, pomorandži, grejpa. Možete praviti salate mešanjem ovog voća. Za koje god voće da se opredelite, jedino je važno da bude sveže i dobro oprano.

Beli luk

Public

Foto: Public

Beli luk jača imunitet

Kako temperatura slabi imunitet, tako beli luk pomaže imunosistemu da postane snažniji i da brže reaguje. Ovo povrće i te kako pomaže prilikom skidanja temperature i zato ga nikako nemojte izbegavati. Ukoliko niste ljubitelj belog luka, onda ga sitno iseckajte i dodajte salati od cvekle, na primer.

Unosite puno tečnosti

Sigurno ste primetili da povišena temperatura utiče i na to da vam se usta suše i da ste konstantno žedni. To je sasvim normalno, jer velika temperatura čini da vam sve u telu „gori” i crpi ono malo energije koju imate. Čajevi su jedan od najboljih i najpoznatijih načina koji pomažu ovom problemu. Čaj od đumbira, koji luči tečnost i znoj u organizmu i tako utiče na pad temperature, nalazi se na prvom mestu. Međutim, veoma dobrim i korisnim su se pokazali i čaj od majčinedušice, čaj od nane ili matičnjaka.

Uz čajeve, naravno, savetuje se i lumunada

Kiselina iz limuna pročistiće vaše telo i ojačati imunitet. Limun je najdelotvorniji kada su u pitanju prehlade, virusi, temperatura. Za one koji nisu ljubitelji ovog zdravog napitka, limun možete cediti i u mlakoj vodi i tako ga unositi u organizam.

Hladne obloge su neizostavne

Ovo je jedan od najprimenjenijih načina kada je skidanje temperature u pitanju. Peškire natopite hladnom vodom, a zatim ih stavite na čelo, oko vrata ili na grudi. Primetićete kako se obloge brzo ugreju, i to je dobar znak. Pored ovoga, možete temperaturu skidati i nošenjem mokrih čarapa.

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Obloge sa alkoholom i jabukovim sirćem

Obloge sa hladnom vodom su korisne, ali obloge natopljene alkoholom (ne mora nužno biti alkohol iz apoteke, već i rakija) ili jabukovim sirćem, imaju fantastično dejstvo. Zbog jakog mirisa ne morate ih stavljati na čelo, već ispod vrata ili na grudi. Takođe možete masirati čitavo telo ovim delotvornim tečnostima.

Skinite temperaturu krompirima

Ovaj način se možda najmanje koristi, ali daje rezultate. Nije potrebno da krompire kuvate, već da ih samo oljuštite i iseckate na krugove ili kockice, a zatim da njima napunite čarape i obujete ih. To možete uraditi uveče, pre spavanja, ako vam krompir ne bi smetao da hodate. Tokom noći, krompir će izvlačiti temperaturu, a ujutru ćete videti da je potamneo i smežurao se. Ovaj postupak možete ponavljati sve dok za to ima potrebe.

Pročitajte još: