Glavobolja Migrena
Shutterstock
Glavobolja Migrena

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Šta je glavobolja i kako je možete prepoznati?

Bolovi koji se najčešće javljaju kod čoveka, bez obzira na pol, uzrast i generalno zdravstveno stanje, jesu oni koji se lociraju u predelu glave.

Glavobolja se odražava kao privremena i prolazna pojava ili znak koji ukazuje na postojeću infekciju u telu ili bolest.

Ovaj osećaj potiče od receptora unutar krvnih sudova u mozgu i meningama tj. membranama kojima je mozak obavijen i imaju zaštitnu ulogu.

Dolazi do tenzije u bilo kom delu glave koja se može širiti ka vratu, ramenima i leđima.

Najčešće, glavobolja se javlja kao posledica fizičkog ili psihičkog stresa.

Ukoliko su Vaši sinusi otečeni ili začepljeni, kao prateći simptom može se osetiti glavobolja.

Preskakanje obroka, manjak fizičke aktivnosti i dehidriranje organizma takođe vode do bolova u glavi.

Prirodni lekovi za lečenje glavobolje

1. Lavanda za tretman glavobolje

Eterično ulje na bazi lavande uglavnom se koristi kod tretiranja negativnih efekata hroničnog stresa i opuštanja tela zbog vrlo karakterističnog umirujućeg efekta. Taj efekat je veoma koristan i kod rešavanja problema sa glavoboljom, bez obzira na njen uzrok. Samo udisanje prepoznatljivog mirisa uspešno ublažava akutne oblike glavobolje.

1-2 kapi eteričnog ulja lavande razredite u 10 kapi ulja jojobe ili masline. Naneti smešu na površinski sloj kože i pustite da se lagano upije dok udišete njen miris.

Bosiljak

Profimedia

Foto: Profimedia

2. Bosiljak je prirodno sredstvo za tretiranje glavobolje

Svež ili osušen bosiljak nije samo poznata začinska biljka, već i prirodno sredstvo za tretiranje glavobolje. Oslobodiće Vas nesnosnog bola i pulsiranja u ugroženoj zoni i takođe pokrenuti proces opuštanja napetih mišića. Bosiljak se često preporučuje za glavobolje koje su uzrokovane upalom sinusa.

U 400ml vode dodati nekoliko svežih ili osušenih listova bosiljka. Stavite vodu da provri pa je skloniti sa strane. Nagnite se nad sud, pokrijte glavu peškirom i inhalirajte isparenje oko 10-15 minuta. Pazite da se tokom udisanja pare ne opečete.

3. Repuh uspešno uklanja bolove u glavi

Deluje protivupalno, a takođe uspešno uklanja i bolove u glavi, vratu i ramenima. Sjajno je i preventivno sredstvo i terapija koja uključuje korišćenje korena ove biljke može sprečiti nove glavobolje u budućnosti.

Pomešati 50g korena repuha i 50 cveta vratića. Kašičicu dobijene biljne smeše prelijte sa 250ml vrele vode koja je prethodno proključala. Piti najviše dve šolje čaja dnevno, a terapija ne sme da traje duže od dve nedelje.

Kamilica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

4. Kamilica eliminiše sve simptome vezane za glavobolju

Umirujuće i opuštajuće delovanje kamilice može itekako da eliminiše sve simptome vezane za glavobolju. Deluje kao potpuno prirodni sedativ. Možete piti čaj od ove biljke ili je koristiti topikalno na tačkama koje su izvori bola, a oba načina su jednako efektna.

Kesicu čaja od kamilice držite 2-3 minute u vreloj vodi da bi se oslobodili aktivni sastojci. Nanesite kesicu na bolnu tačku i držite je dok se ne osuši. Po potrebi uzeti novu kesicu i ponoviti postupak.

5. Đumbir ublažavaju simptome glavobolje

Koren đumbira pruža momentalno olakšanje kada su u pitanju glavobolje. Supstance koje se nalaze u njemu svojim delovanjem ublažavaju simptome ovakvih bolova. Među njima je gingerol, poznat po svom antiinflamatornom dejstvu i sposobnosti eliminacije bilo kakvog osećaja bola. Koristite svež koren đumbira ili đumbir u prahu i štagod odaberete nećete pogrešiti jer oba oblika pružaju olakšanje.

Pola kašičice đumbira u prahu sipati u čašu mlake vode i dodati kašičicu sirovog meda. Sve dobro promešati i popiti dobijen lek.

Čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

6. Cimet rešava probleme glavobolje

Da bi rešili problem glavobolje, iskoristite lekovito dejstvo cimeta. Osim što će Vam ovaj začin pomoći da se velikom brzinom rešite glavobolje, takođe će regulisati cirkulaciju, a sa njom i nivo holesterola i šećera u krvi. U cimetu ćete naći i potrebne količine vlakana, kao i minerala nalik gvožđu i kalicijumu.

Nekoliko štapića cimeta sameljite u fin prah. Dodati malo vode da bi napravili gustu pastu. Naneti dobijeno sredstvo na čelo, potiljak i vrat. Lezite i sačekajte 30 minuta pa isperite pastu.

7. Timijan za glavobolju

Pruža olakšanje kod glavobolja, smanjuje tenziju mišića i umiruje nervni sistem. Predstavlja jedan od začina sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Koristite svež timijan ukoliko je to moguće. Možete ga gajiti u saksiji, u svom domu i po potrebi ga koristiti .

Dve grančice timijana sa što više listova preliti sa 400ml vrele vode. Procediti nakon 15 minuta stajanja i dodati dve kašičice meda i ceđeni sok od pola limuna. Popiti dobijen napitak u dva puta.

Pročitajte još: