Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi
Shutterstock
Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Međutim, najnovija saznanja ne podržavaju ovu preporuku i postoji manjak dokaza da holesterol iz namirnica koje konzumiramo ima ogroman uticaj na rast holesterola u krvi. To naravno ne znači da svaki dan treba da jedete pileću kožicu i jaja, već da treba da budete umereni.

PROČITAJTE I:

 

ŠEĆER

Vodič ishrane otkriva da ne treba da uzimate više od 10 procenata dnevnog unosa kalorija iz šećera, što bi značilo da, ako dnevno unosite 2000 kalorija, onda možete da unesete 200 kalorija putem šećera. Međutim, olakšavajuća okolnost je što ovaj šećer ne uključuje voće i mlečne proizvode, gde je on prirodni deo hrane.

Šećer, žuti šećer, zaslađivači

Shutterstock

Foto: Shutterstock

ZASIĆENE I TRANS MASTI

Veoma je bitno koji ćete tip masti izabrati. Zasićene masti iz putera i pileće kože bi trebalo da ograničiti na ne više od 10 procenata dnevnog unosa kalorija, a da povećate unos masti putem avokada, maslinovog ulja i orašastih plodova. Ograničite unos kokosovog i palinog ulja.

Ishranu potpuno usmerite ka smanjenju masti

shutterstock

 Foto: shutterstock

NATRIJUM

Kada je reč o konzumiranju natrijuma, ne bi trebalo da dnevno unosite više od 2.300 miligrama (približno jedna kašičica soli).

PREPORUČUJEMO:

 

ALKOHOL

Alkohol može da bude deo zdrave ishrane, ali samo ako se konzumira umereno što bi značilo da muškarci mogu da popiju najviše dva pića dnevno.

Jedno piće je ekvivalentno 355 mililitra piva, 148 mililitra vina ili 45 mililitra vodke ili ruma.

Alkohol, koktel, piće. žurka, proslava

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

KOFEIN

Poput alkohola, kofein takođe može da deo zdrave ishrane, ali ne bi trebalo da se pije više od 400 miligrama dnevno što otprilike predstavlja tri do pet šoljica kafe od 226 grama.

Međutim, u vodič za ishranu se odlučno napominje da, ako ne pijete kafu, nema razloga da sada počnete.

Kafa

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

ZDRAVA ISHRANA JE INDIVIDUALNA STVAR

Ne moramo svi da biramo isti tip proteina ili da jedemo isto povrće. Ono što odlučujete da jedete se bazira na namirnicama koje volite ili ne volite, kulturi, tradiciji, religiji, raspoloživom novcu i dostupnosti namirnica.

Važno je da ostanete zdravi i da konzumirate različite vrste namirnica iz različitih grupa: žitarica, voće, povrće, proteini (kao što su čisto meso govedine, morski plodovi, grašak, pasulj, orašasti plodovi, soja, piletina), namirnice sa niskim procentom masti, mleko bez masnoća, kao i zdrave masti.

Salata, kinoa, ručak, hrana, obrok

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

BONUS VIDEO:

Najbolji recept za domaću krempitu!