Kurkuma
Shutterstock
Kurkuma

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nutricionisti su uvereni da pet namirnica osvajaju svet zahvaljujući svojoj izuzetnoj hranljivosti. Na prvom mestu je kurkuma, a slede namirnice s proklijalim semenom (proklijali pasulj, hleb s klicama žitarica, proklijali badem), zatim povrće, mleko bez laktoze i mahunarke.

PROČITAJTE I:

 

Kurkumin ima snažno antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antigljivično i antikancerogeno dejstvo. Američki Volstrit žurnal objavio je članak Indijski začin budi nadu u kome se navodi da je interesovanje naučnika za kurkumin naglo poraslo poslednjih godina. Američki nacionalni institut za zdravlje odnedavno sprovodi kliničke eksperimente s kurkuminom kao terapijom za rak gušterače, plazmocitom (multipli mijelom), Alchajmerovu bolest i rak debelog creva.

Ne kačite dečije slike na društvene mreže! Vreba strašna opasnost! Evo šta stručnjaci kažu, a šta građani Srbije misle

AUTOR: M. Maksimović DATUM I VREME: 12.08.2019. 14:39 - 12.08.2019. 20:50 Kakvo je vaše mišljenje? Foto: Alo/M.Jošida Postavljanje dečijih fotografija izaziva lavinu komentara kako među starijom populacijom tako i među mlađom. Javnost je uzburkana pojavom ove teme u etru jer se većina ljudi ne slaže sa postavljanjem dečijih fotografija na društvene mreže dok drugi misle da nema ničega lošeg u tome.

Visoka hranljiva vrednost

Osim glavnog sastojka – kurkumina, koji ima najsnažnije protivupalno dejstvo u biljnom svetu, kurkuma sadrži i vitamine B6, C, E i K, kao i minerale kalijum, gvožđe bakar, cink, fosfor, mangan i selen. Takođe se smatra značajnim izvorom vlakana.

Dnevna preporučena količina kurkume iznosi 3-10 g ili najviše jedna supena kašika. Kod starijih osoba i dece mlađe od šest godina dnevnu dozu treba prepoloviti (pola supene kašike). Ne treba je uzimati na prazan želudac.

Lekar, doktor, pregled, bolest, bolnica

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Otklanja probavne smetnje

Kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika, kurkuma ne uništava crevnu floru, već podstiče razvoj korisnih bakterija, ublažava nadutost i gasove, poboljšava apsorpciju u crevima i ima detoksikacijski efekat na creva. Novija istraživanja potvrđuju da kurkuma, zahvaljujući protivupalnom dejstvu, može pomoći u lečenju Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Njeno antigljivično delovanje korisno je i u lečenju kandide. Efikasna je i kod hronične dijareje i nadimanja. Upotrebljava se tako što se jednom dnevno kafena kašičica kurkume u prahu razmuti u čaši vode i popije.

Pomaže kod prehlade i gripa

Zahvaljujući protivupalnom dejstvu kurkumina, ova biljka je dragocena pomoć kod bolova u grlu, jer sprečava razmnožavanje bakterija. Tri-četiri puta dnevno uzmite rastvor od pola kašičice kurkume i 0,3 dl toplog mleka. Za ispiranje grla koristi se rastvor od po pola kašičice kurkume i soli u čaši tople vode. Kurkuma takođe otklanja neugodan zadah iz usta i leči bolesti desni.

PREPORUČUJEMO:

 

Blagotvorna za zglobove

Radi snažnog protivupalnog dejstva, posebno se preporučuje kod reumatoidnog artritisa. Brojne kliničke studije pokazale su da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova. Za razliku od klasičnih lekova na bazi kortikosteroida koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamena ili dopuna lekovima za bolesti zglobova i kostiju.

Leči kožne bolesti

Ova biljka je delotvorna i kod kožnih oboljenja, posebno ekcema i psorijaze. U tu svrhu može se uzimati oralno ili dermalno, u vidu obloga koji se pripremaju od kurkumine paste (u 1,5 dl vode prokuva se 40 g kurkume). Pomešana sa sokom aloje, ova pasta pomaže i kod opekotina.

Začini, začin, lan, kurkuma

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

BONUS VIDEO:

Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?

 

Komentari (2)

malecka2411

15.08.2019 18:41

Izuzetno lekovita kurkuma...pijem je kao suplement.Pravo zlato iz Indije.Pazite kad kupujete kurkumu, samo provereni proizvođači.

sanja

16.08.2019 14:43

kurkuma je cudo od biljke...