virus
Shutterstock
virus

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Od negde početka januara, nova planetarna panika zavladala je planetom. Novi virus koji je odneo desetine žrtava, a broj obolelih je u porastu, nastanio se u Kini, ali i dospeo na druge kontinente uključujući i Evropu.

Korona virus stavio je u izolaciju milione ljudi, a ovakav karantin koji je sproveden odlukom nadležnih, svet još ne pamti. 

Simptomi kao i vreme inkubacije još su nepoznati, ali je potvrđena mutacija ovog opasnog virusa. Kako se zaštitii i delovati preventivno, takođe nije u domenu poznatih činjenica, što deluje vrlo alarmantno i poražavajuće.

Farmakologija još nije uspela da pronađe lek protiv virusa, ali neminovno se postavlja pitanje otkud nastaju svi ti mikroorganizmi koji mogu biti fatalni po čoveka.

laboratorija

Shutterstock

laboratorija, Foto: Shutterstock

 

Podsetimo se, 2002. godine pojavio se SARS, virus koji je nekim čudom svoje stanište našao u Kini, da bi se dalje širio do Kanade da bi se na tom području uspešno zaustavio(?!)

Antraks, veoma opasno oboljenje čije vreme inkubacije traje svega osam sati, a koje datira još iz biblijskog doba, ponovo je postalo opasnost u XXI veku. Smatra se da je svoju reinkarnaciju nakon dugo vremena pronašao na područku Bliskog istoka.  Kako je antraks, kao istrebljena bakterija, uopšte uspeo da posle toliko vremena ponovo nađe put do svojih žrtava dok se konačno nije pronašla vakcina protiv ove bolesti?

Ptičiji grip. Pogodite gde se prvo pojavio? Pa, u Hongkongu! Zatim se ova smrtonosna bolest širila duž Azije, pa do istočne Evrope. Pojavio se 2003. godine. Naučnici su upozoravali tada da bi mogao da dostigne pandemiju razmere "španskog gripa" koji je harao 1918, godine i odneo 5% populacije.

Bolest, virus, prehlada, temperatura

Shutterstock, ilustracija

Bolest, virus, prehlada, temperatura, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Svinjski grip je svojevremeno izazvao jednaku paniku u svetu. Ovo visoko zarazno oboljenje pogađalo je grupu stočara i živinara, opet obični ljudi bili su žrtve ove bolesti. Još uvek nije tačno precizirano odakle dolazi ovaj grip, ali neki podaci govore da se prvo pojavila u Meksiku 2009. godine. Ponovo neke regije sa kojima Amerika nije u "toplim" odnosima.

Bolest ludih krava, specifična je po tome što se u simptomatskom smislu najpre maifestuje u psihijatrijskim tegobama, a bolest je ciljala mladu populaciju. Dijagnoza progresivnog neuropsihijatrijskog poremećaja bila je atipična stavka uzimajući u obzir ciljnu grupu. Da predpostavimo, onesposobljavanje omladine, ali zašto?

virus mers

Shutterstock

virus mers, Foto: Shutterstock

 

MERS je stigao je na Bliski istok 2014. godine, a odneo je više storina života. Ipak, radi se o zvaničnim informacijama, odnosno o broju žrtava se nezvanično samo sluti, a ovo oboljenje bilo je veoma slično svom prethodniku SARS-u. Kako je virus stigao u Ameriku, počeo je da jenjava(?!)

Dakle, nazovimo ovo i teorijom zavere, ali ne možemo isključiti iz analize da se sporadično pojavljuju pandemije koje odnose živote, a da s druge strane dobijamo informacije od vrhovnih moćnika, pa čak i direktne, kako planeta pretenduje da postane "tesna" za čovečanstvo i prenaseljena. Da li neki novi Mengele u svojoj laoratoriji, a po direktivi, radi na konstruisanju infektivnih i smrtonosnih oblika mikroorganizama, istorija će u budućnosti imati o čemu da piše, ali jedno je jasno, atak na čovečanstvo je u toku, a stradanja su namenjena srednjem i nižem staležu.

Milite o tome...