lekovi
Shutterstock
lekovi

Shutterstock

lekovi, Foto: Shutterstock

Nikada ne uzimajte tuđe antibiotike, lekove protiv povišenog krvnog pritiska, tuđe lekove za smirenje...Nikada sami sebi ne propisujte terapiju na osnovu "iskustava pacijenata" sa internet portala, a jednako je opasno da na osnovu reklamnih preporuka, umesto da se savetujete sa lekarom ili farmaceutom, sebi birate lek preko interneta. Samolečenje je opasna igra i vodi u nesagledive posledice.

Doktor Google nije lekar.

Na Internetu, svaki drugi falsifikovan

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, svaki drugi lek prodat preko interneta je falsifikovan, a najčešće se falsifikuju antibiotici, preparati za mršavljenje, lekovi za potenciju, steroidi… - Neka vam lek na recept propiše vaš lekar, a zatim ga podignite u apoteci. To je jedini ispravan i siguran put da dobijete pravi lek koji je vama potreban i da sam lek bude ispravan. Ne kupujte ni razne preparate za mršavljenje, potenciju ili bilo koje druge, preko oglasa ili interneta, ukoliko niste apsolutno sigurni da je u pitanju zvanična, a ne lažna stranica nekog distributera. Čak ni tada ne uzimajte ih “na svoju ruku”, već se uvek posavetujete sa lekarom ili farmaceutom. U protivnom možete teško narušiti vlastito zdravlje – upozorava magistar farmacije Branislava Daskalović, iz Hemofarma.

 "Trovanja je zbog lekova bilo više nego zbog bilo kog drugog uzroka!" upozorava poznata britanska enciklopedija -The New Encyclopædia Britannica. 

- Kao što lek može da izleči, tako može i ozbiljno da naudi ukoliko se ne koristi na pravilan način. Mnogi od lekova koji se uobičajeno koriste, uzimanjem “na svoju ruku” mogu izazvati mučninu, povraćanje, jaču nadraženost želuca, krvarenje. Neki lekovi mogu prouzrokovati ozbiljna oštećenja bubrega i jetre. Neki opet razvijaju zavisnost. Zato lek koristite samo ukoliko ste se posavetovali sa svojim lekarom ili farmaceutom. – objašnjava magistar farmacije Branislava Daskalovć, regionalni menadžer iz Hemofarma.
Čak svaki sedmi stanovnik Evrope, pokušava preko informacija sa interneta da sam sebi postavi dijagnozu, ili bira terapiju, ne shvatajući da ne poseduje potrebna znanja koja bi mu omogućila, pre svega da na pravilan način razume informacije, a još manje da ih primenjuje na svoje zdravstveno stanje.


- Doktor Google nije lekar, a vlastito zdravlje možete dovesti u veliki problem rukovodeći se informacijama sa interneta. Jedino lek koji je propisao vaš lekar i koji je odabran u skladu sa vašim realnim, medicinski ustanovljenim zdravstvenim problemom, je pravi lek za vas. Vaša terapija bi morala da bude usklađena i sa vašim drugim bolestima, ukoliko imate neko hronično, paralelno oboljenje – upozorava naša sagovornica.

Tablet pedofil internet

Shutterstock

Tablet pedofil internet, Foto: Shutterstock

Zato je važno da lekara ili farmaceuta upozorite ukoliko vam je poznato da ste alergični na neki lek, ukoliko planirate trudnoću, već ste trudni, ili dojite, ukoliko imate specijalan režim ishrane(bez soli, šećera, masnoća ili vegeterijanski režim) i obavezno obavestite o svakom leku ili preparatu koji uzimate.

- Sve su ovo važni detalji, kako bi za vas bio odabran lek koji vam najviše odgovara. Neki lekovi "ne vole" da se mešaju sa drugima! Tako jedna kapsula može biti početak začaranog kruga sa lekovima, od kojih svaki neutrališe efekat onog drugog. Otuda je neophodno biti veoma pažljiv, posebno kada se više lekova uzimaju istovremeno, jer njihova sinergija, medjusobni odnosi i interakcije, mogu da umanje efikasnost , ili povećaju neželjena dejstva. Samo stručno lice zna kakav izbor lekova treba napraviti u terapiji da bi ona bila efikasna i donela pacijentu najveće benefite u lečenju - kaže farmaceut Branislava Daskalović.

Još jedna opasnost vreba sa interneta koji je preplavljen brojnim reklamama ne samo vitaminskih ili biljnih preparata, već sve češće se reklamiraju i lekovi na recept. Naime, promocija lekova na recept po principu "direktno do potrošača", drastično se uvećala tokom poslednjih godina u mnogim zemljama, uprkos tome što lekari i medicinske organizacije oštro kritikuju takav pristup. U isto vreme ubrzano raste ilegalno tržište lekova i umnožava se broj lažnih portala sa falsifikovanim lekovima.

- Falsifikovan lek je ozbiljna opasnost po javno zdravlje i izaziva višestruke posledice. Najčešće, falsifikovani lek nema potrebnu aktivnu supstancu, ili je ima u znatno manjoj količini, pa upotrebom takvog leka izostaje terapijski efekat sa štetnim posledicama po stanje pacijenta. Još gora i sve češća pojava je da se unutar falsifikovanog leka umesto predviđene aktivne supstance nalazi toksična materija koja direktno narušava zdravlje pacijenta – objašnjava naša sagovornica.