Apoteka
Alo!/ Masanori Jošida
Apoteka

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Sve više ljudi koji su se oporavili od covid-19 traži medicinsku pomoć zbog pojave post-covid sindroma. Simptomi povezani sa ovim sindromom ih uznemiruju, sprečavaju da funkcionišu normalno i traju nedeljama, a ponekad i mesecima. Takođe je neobično da se postkovidni problemi javljaju ne samo ljudima koji su imali teški oblik korone, već i pacijentima koji su imali blagi oblik bolesti.

DA LI SAD PIJETE VIŠE SUPLEMENATA NEGO RANIJE?

 

Ako pacijent vidi da ima dugotrajni umor, da ne podnosi fizičku aktivnost, ako ne može da radi aktivnosti koje je mogao da radi pre korone, alarm je da se prijavi lekaru i obrati pažnju na to.

SARS-COV2 se ne vezuje samo za respiratorne ćelije, naime, pokazuje veliki afinitet za mišićne ćelije, ima se upala isprepletenih mišića, gde se oni „raspadaju“, pacijenti osećaju veliki umor, pa postoji dvostruki problem upale mišića i bubrega, ali u praksi je bilo slučajeva upale srčanih mišića, tzv. miokarditis.

Važno je obratiti pažnju na uravnoteženu ishranu u kojoj moraju biti zdravi proteini, belo meso, mlada teletina i riba u kombinaciji sa puno svežeg voća i povrća da bi se podigao imuni status organizma.

Ne treba preterati sa dodacima, kupovinom tableta na kilograme. Nijedan vitamin ne može biti zamena za uravnoteženu ishranu. Vitamin D treba uzimati neko vreme, ali ne predugo, zatim selen i Q10 i to je sasvim dovoljno. Postalo je trend je davanje hiljade i hiljade dinara za kupovinu određenih suplementima koje da imaju ograničen efekat, bolje iscediti pomorandže i jabuke.

PROČITAJTE JOŠ: