San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik
Shutterstock, ilustracija
Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana, debljina

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Istraživači kažu da su se učesnici koji su dobili visokokalorični obrok osećali manje zadovoljno nakon što su ga pojeli u stanju uspavanosti, nego kad to čine dobro odmorni, prenosi "Dejli mejl".

PROČITAJTE I:

 

* Istraživači su učesnike hranili obrocima bogatim kalorijama, a zatim su im omogućili ne više od pet sati sna tokom četiri noći.

* Muškarci su rekli da su se osećali manje zadovoljnim dok su jeli obrok u stanju uspavanosti, nego kada to čine kada su dosta odmorniji.

* Jedenje obroka kada su uspavani dovelo je do većeg nivoa insulina i telo brže uzima masnoće iz hrane

* To je dovelo do skladištenja masti i debljanje, povećavajući rizik od gojaznosti.

Otkrili su da jedenje kaloričnih obroka u toku nedostatka sna, dovodi do većeg nivoa insulina u organizmu i do bržeg uklanjanja lipida, odnosno masti, iz obroka.

Hrana, ručak, fast fud, brza hrana, burger

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ta se mast skladišti u telu i zauzvrat dovodi do povećanja kilograma.

Tim sa državnog univerziteta Pensilvania kaže da otkrića dodaju dodatne dokaze zašto je nedostatak sna štetan i kaže da lekari moraju da edukuju svoje pacijente o formiranju dobrih navika spavanja.

Nacionalna fondacija za spavanje preporučuje odraslima da spavaju između sedam i devet sati svake noći.

Međutim, istraživanje iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2015. godine otkrilo je da oko 50 odsto odraslih u SAD-u spava manje od preporučenih sati.

Dijeta, mršavljenje, ishrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pokazalo se da nedovoljno sna povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti, pa čak i raka - ali istraživači ne znaju mnogo o osnovnim mehanizmima koji to uzrokuju.

Za novu studiju, objavljenu u časopisu "Lipid Research", regrutovalo je 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama.

Muškarci su prvo proveli nedelju dana 10 sati spavanja kod kuće, a zatim su proveli deset noći u Kliničkom istraživačkom centru u državi Pen.

Tokom večeri provedenih u laboratoriji, muškarcima je priređena večera čilija i testenine sa visokom masnoćom i kalorijama.

PREPORUČUJEMO:

 

Nakon toga, rečeno im je da ne prelaze pet sati sna svake noći tokom četiri uzastopne noći.

Istraživači su uzeli uzorke krvi od muškaraca i otkrili da nedostatak sna dovodi do visokog nivoa insulina, hormona potrebnog da bi glukoza bila iz krvotoka u ćelije.

Zbog toga telo brže uzima masnoće iz obroka. Ove masti ili lipidi, brzo se stvaraju i dolazi do povećanja telesne težine.

Ručak Pribor za jelo Večera Dijeta

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Tokom godina izloženosti kratkom snu, to bi moglo povećati rizik od gojaznosti, dijabetesa ili drugih metaboličkih bolesti", izjavila je glavna autorka Keli Nes, bivša studentkinja postdiplomskih studija u državi Pen.

Istraživači kažu da je potrebno više da se priča o tome -  - tako da ljudi mogu biti upozoreni na opasnosti od loših navika spavanja.

Gojaznost Debeo čovek Stomak Salo

Shutterstock

Foto: Shutterstock

„Primarni problem gojaznosti leži u tome kako masno tkivo funkcioniše da bi pravilno skladištilo masnu energiju“, rekao je koautor dr Greg Šearer, vanredni profesor prehrambenih nauka u državi Penn.

„Brzim skladištenjem masti, čini se da masno tkivo preusmerava upotrebu goriva od masti i daje prednost korišćenju šećera za gorivo. Ovde dokazujemo da ograničenje sna preuveličava ovaj proces, čuvajući zalihe energije. "

Aronija ubija ćelije raka, viruse i usporava starenje! (RECEPT)

AUTOR: SrbijaDanas/M.M. DATUM I VREME: 16.09.2019. 14:00 - 16.09.2019. 14:11 Jako je zdrava i efikasna! Foto: Shutterstock, ilustracija Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, raste u obliku žbuna koji može da dostigne visinu od 1,5 do 2,5 m.

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić