BOL, STOMAK, DEČKO, PATNJA, RASKID
Shutterstock, ilustracija
BOL, STOMAK, DEČKO, PATNJA, RASKID

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Šta je gorušica?
Vraćanje kiseline, odnosno želudačnog sadržaja u jednjak, poznato je kao gorušica (žgaravica). Do njega dovodi slabljenje funkcije donjeg sfinktera jednjaka. Sfinkter ili zatvarač je zapravo mišić koji zatvara jednjak na mestu gde on ulazi u želudac.

Pojavljivanju ovog simptoma doprinosi više zdravstvenih tegoba. Jedan od njih jeste postojanje želudačne kile. Vraćanje kiseline, mada u ređim slučajevima, dešava se i osobama koje pate od gastritisa. Zatim javlja se kod onih sa kamencem u žučnoj kesi, a nekada i osobama sa dijabetesom, i to zbog usporenog rada creva.

Žgaravica, u medicini poznata kao gastritis i ezofagealni refluks, a narodu poznatija i kao gorušica nije ni malo bezazleno stanje. Probleme sa jakom želučanom kiselinom ima gotovo 20 odsto odrasle populacije danas.

KAKO SE VI BORITE PROTIV GORUŠICE?

 

Tegobe koje izaziva vraćanje kiseline su naročito izražene neposredno posle konzumiranja obilnih obroka i kada se osoba nalazi u ležećem položaju.

Gorušica - simptomi koje ne smete zanemariti

Simptomi žgaravice su osećaj peckanja ili žarenja u želucu, koji se postepeno širi kroz jednjak do grla. Posledica je slabosti mišića koji zatvara donji deo jednjaka ili njegovog nepravilnog otvaranja. U tom slučaju, deo kiseline iz želuca vraća se u jednjak. Sve to uzrokuje neprijatan osećaj praćen bolom i žarenjem u grudima prilikom saginjanja, kao i podrigivanje.

Česta je žgaravica u trudnoći, a veći rizik od obolevanja imaju i gojazne osobe, zbog pojačanog pritiska na želudac. Preporučljivo je da se oni koje pate od gorušice obavezno pridržavaju svih saveta lekara.

Takođe i prirodnim metodama lečenja mogu se ublažiti neugodne tegobe, pa čak i ozbiljnije zdravstvene smetnje i posledice. Među njima su upala jednjaka, čir na želucu ili u najgorem slučaju, maligna oboljenja.

Ako se u većim količinama konzumira "teža" hrana, javlja se žgaravica i podrigivanje. Njih neretko prate i bolovi u želucu nakon jela. Ako su takva jela pri svemu tome još i hladna, još će se teže variti.

Gotovo uvek se javlja i nadimanje stomaka, koje ako potraje duže od sedam dana,obavezno se treba javiti gastroenterologu..

Stomak, bol, devojka

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Uzročnici su poznati: brza, suva hrana sa malim brojem vlakana, neredovni obroci tokom dana. Ako svemu tome pridodamo gazirana i alkoholna pića,konstantan stres, pušenje nema sumnje da ćete imati gastritične smetnje.

Promena navedenih životnih navika će gotovo uvek dovesti do poboljšanja, te će se i žgaravica u želucu smiriti. Određena hrana ili stil života mogu biti okidač za napade gorušice.

Hranu je neophodno dobro sažvakati i ne gutati je previše brzo. Hrana protiv žgaravice na dnevnom nivou treba da se bazira na nekoliko manjih obroka. Večeru je potrebno konzumirati dva ili tri sata pre odlaska na spavanje, jer za to vreme nivo kiseline znatno opada. Tada je naš organizam i puno bolje prihvata.

Ukoliko se tokom noći ipak jave tegobe, koje prati neugodna kiselina u želucu, uradite sledeće. Podignite uzglavlje kreveta za desetak centimetara kako bi gravitacija vratila nakupljenu kiselinu nazad u želudac.

Određene vrsta namirnica i napitaka koje opuštaju donji sfinkter jednjaka ili stimulišu lučenje kiseline trebate izbaciti iz jelovnika:

Namirnice bogate skrobom i zdravim ugljenim hidratima kao što su pirinač, hleb i testo vezuju višak želudačne kiseline i tako olakšavaju tegobe.

Lekovi Tablete Pilule Terapija Tabletoman Samoubistvo lekovima

Shutterstock

Foto: Shutterstock

GORUŠICA I SODA BIKARBONA

U čaši mlake vode razmutiti kašičicu sode bikarbone. Čim se pojave mehurići, popiti u malim gutljajima.

Soda bikarbona protiv žgaravice postiže odlične rezultate jer smanjuje gotovo sve postojuće tegobe. Ona ima bazni karakter pa će ubrzo neutralisati želudačnu kiselinu.

ČAJ PROTIV GORUŠICE

Sa 2dl kipuće vode preliti 5 g osušenih listića bosiljka, ostaviti neka odstoji oko 10 minuta i procediti. Piti tokom dana najmanje dve šoljice.

Bosiljak se pokazao kao odličan prirodni lek protiv ove vrste želučanih tegoba.

JABUKOVO SIRĆE PROTIV GASTRITISA

Jabukovo sirće razređuje želudačnu kiselinu, a vitamini i minerali iz ovog preparata stvaraju alkalno okruženje koje uništava bakterije.

Kašika sirćeta pomeša se sa 2 dl vode a napitak se konzumira tokom obroka i ujutru na prazan stomak.

ČAJ OD KIMA I ANISA SPREČAVA ŽGARAVICU

U šolju ključale vode sipati po dve kašičice semenki kima i anisa. Po želji, dodati cimeta ili kardamoma. Ostaviti malo nek se natapa 10 minuta, procediti i popiti.

Cimet i kardamom poznati su po tome što "hlade" stomačnu sluzokožu.

ČAJ OD BELOG SLEZA PROTIV ŽGARAVICE

Koren ove biljke proizvodi biljnu sluz, koja oblaže i štiti sluzokožu jednjaka i ublažava osećaj pečenja.

Kašiku praha od korena belog sleza sipati u solju hladne vode, razmutiti i polako popiti. Piti tri do četiri puta dnevno.

Kako eliminisati višak želučane kiseline ishranom

Česte žgaravice praćene pojačanim lučenjem želučane kiseline mogu se eliminisati i zdravim izborom namirnica. Ali važno je i da sledite pravila i uputstva lekara i nutricionista – kad, kako i šta treba da jedete.

Rasporedite više manjih obroka u toku dana (4-5).
Razmak između obroka ne treba biti duži od tri sata.
Hrana ne treba da bude ni vruća, a ni hladna.
Nemojte jesti prženu hranu, namirnice kuvajte u vodi, ili na pari, dinstajte ili pecite.
Jedite polako i dobro sažvaćite zalogaje.
Nakon obroka nemojte leći, već se malo prošetajte, jer će vam to pomoći u varenju.
Večerajte 2-3 sata pre odlaska na spavanje.

Ove namirnice trebate izbegavati u širokom luku

ljutu, jako začinjenu i kiselu hranu
dodatke jelima
beli i crni luk
mlevenu papriku
biber
paradajz
previše sirćeta ili limunovog soka
majonez
konzervirane i mesne proizvode (kulen, kobasica, mesni narezak…)
alkohol
gazirana pića
jake čajeve
zaslađene napitke
konditorske proizvode i kolače sa većom količinom šećera

Čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Čajevi od lista nane i cveta bagrema

Tri supene kašike nane prelijte sa 6 dl proključale vode, poklopite, ostavite nek odstoji 20 minuta i onda procedite. Pijte po čašu ovog čaja, tri puta dnevno, i to pola sata pre doručka, ručka i večere.

Tokom dana u čaj dodajte jednu do dve kesice inulina (između 5 i 12 g inulina). Inulin je zapravo posebno biljno vlakno koje je višestruko korisno za naše zdravlje. Od ostalih vlakana se razlikuje po tome što umnožava korisne mikrobe, odnosno probiotike u crevima i na taj način pomaže u borbi protiv loših bakterija, virusa i gljivica.

Inulin koji se dobija iz biljke cikorije, potpuno je prirodan i bezbedan za upotrebu, jer ne izaziva nikakva neželjena dejstva. Mogu da ga koriste svi, pa deca i trudnice.

Čajna mešavina kičice i maslačka

Čajna mešavina kupine, đumbira i cimeta

Jednu supenu kašiku kupine prelijte sa pola litra proključale vode, poklopite, ostavite nek stoji poklopljeno sat vremena i procedite. Pre pijenja dodajte po pola kašičice đumbira i cimeta i promešajte. Pijte u toku dana, gutljaj po gutljaj, između obroka.