Vakcinacija, vakcina
Tanjug
Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

Od početka vakcinacije u Srbiji jedno od osnovnih pitanja pacijenata koji imaju hronične bolesti je da li smeju da se vakcinišu i kako će se to odraziti na njihovo zdravlje. Osnovni problem je da li svi hronični bolesnici smeju da prime bilo koju vakcinu, jer zbog sitacije nije moguće ostvariti dobru komunikacije sa lekarom koji vodi njihovu istoriju bolesti.

"Osobe sa teškim neurološkim bolestima, kao što je epilepsija ili multipla skleroza ne bi smeli da prime kinesku vakcinu kaže imunolog Irena Vuković, navodeći da su to podaci iz deklaracije proizvođača koja prati ovu "Sinofarm" vakcinu. 

Doktorka Vuković navodi da su proizvođači Moderna, Astra-Zeneka, Fajzer-Biontek istakli svoje vodiče, koji su uradili eminentni doktori, na svojim sajtovima. Problem je, navodi ona, što su vodiči na engleskom.

Doktorka je istakla da se vakcinacije odlaže i za pacijente koji imaju alergije na sastav vakcine, a da se pod ozbiljnim reakcijama smatra gušenje i anafilaktički šok, a ne alergija na penicilin, a da su povišena temperatura, bol i povremena ošamućenost sasvim normalna reakcija. 

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

Jelena

28.01.2021 01:24

Moja majka boluje od multipla skleroze. Doktorka- neurolog koja vodi njen slucaj je rekla da bez problema moze da primi vakcinu. I sad procitam ovo. Ostala sam sokirana, blago receno. I sta sada?? Treba da strepim i razmisljam sta moze lose da se desi bolesnoj zeni od posledica vakcine

Ris

28.01.2021 12:00

Svakog dana neko novo obaveštenje ko ne sme da primi vakcinu. Na kraju će ispasti da će moći da je prime možda 5% građana.