IMUNOLOG IRENA VUKOVIĆ PRECIZNO OBJASNILA Ruska vakcina nije za starije od 60 godina, a evo ko ne bi smeo da primi kinesku

Osnovni problem je da li svi hronični bolesnici smeju da prime bilo koju vakcinu

Vakcinacija, vakcina
Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

Od početka vakcinacije u Srbiji jedno od osnovnih pitanja pacijenata koji imaju hronične bolesti je da li smeju da se vakcinišu i kako će se to odraziti na njihovo zdravlje. Osnovni problem je da li svi hronični bolesnici smeju da prime bilo koju vakcinu, jer zbog sitacije nije moguće ostvariti dobru komunikacije sa lekarom koji vodi njihovu istoriju bolesti.

"Osobe sa teškim neurološkim bolestima, kao što je epilepsija ili multipla skleroza ne bi smeli da prime kinesku vakcinu kaže imunolog Irena Vuković, navodeći da su to podaci iz deklaracije proizvođača koja prati ovu "Sinofarm" vakcinu. 

Što se tiče ruske vakcine "Sputnjik Ve", doktorka Vuković ističe da ne bi trebalo da je primaju straji od 60 godina, jer je to preporuka proizvođača, koji je testiranje obavio na populaciji od 18 do 60 godina. 

Doktorka Vuković navodi da su proizvođači Moderna, Astra-Zeneka, Fajzer-Biontek istakli svoje vodiče, koji su uradili eminentni doktori, na svojim sajtovima. Problem je, navodi ona, što su vodiči na engleskom.

"Apelujem na nadležne da te prospekte prevedu na srpski da bi svaki građanin bio upoznat sa sastavom vakcine i potencijalnim nuspojavama", kaže ona za TV Prva.

Doktorka je istakla da se vakcinacije odlaže i za pacijente koji imaju alergije na sastav vakcine, a da se pod ozbiljnim reakcijama smatra gušenje i anafilaktički šok, a ne alergija na penicilin, a da su povišena temperatura, bol i povremena ošamućenost sasvim normalna reakcija. 

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Ris
  28/01/2021 - 12:00
  Svakog dana neko novo obaveštenje ko ne sme da primi vakcinu. Na kraju će ispasti da će moći da je prime možda 5% građana.
 • Korisnik: Jelena
  28/01/2021 - 01:24
  Moja majka boluje od multipla skleroze. Doktorka- neurolog koja vodi njen slucaj je rekla da bez problema moze da primi vakcinu. I sad procitam ovo. Ostala sam sokirana, blago receno. I sta sada?? Treba da strepim i razmisljam sta moze lose da se desi bolesnoj zeni od posledica vakcine
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi