Detoks, dijeta, smuti, napitak, šejk, mršavljenje
Shutterstock, ilustracija
Detoks, dijeta, smuti, napitak, šejk, mršavljenje

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

PROČITAJTE JOŠ:

Trešnje, voće, višnje

Shutterstock, ilustracija

 

Brezina voda je dar prirode za detoksikaciju, ubrzavanje metabolizma, čišćenje kože. Ona čisti i oporavlja organizam, osvežava i krepi. Povoljno deluje na regulisanje holesterola, lečenja raka jetre, ublažava problem sa zglobovima, blagotvorno deluje na bubrege i digestivni trakt, a pomaže i prilikom uklanjanja celulita.

Brezin sok ima najjači uticaj na bubrege - njegovim unosom povećava se diureza, izbacuju sitna zrnca peska, poboljšava prokrvljenost mokraćne bešike. Ako je kamenje u bubrezima veliko (veće od tri milimetra), onda je moguće da će ga sok od breze uznemiriti, te može da se zaglavi u uretri.

List i rese breze Breza

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Verovatnoća da se tako nešto dogodi i nije tako velika, ali za svaki slučaj - osobe s kamenom u bešici treba da predvide i ovaj scenario ako piju brezin sok. Neki lekari preporučuju da se u nekoliko dnevnih doza popije najviše između 150 ml i 350 ml, budući da efekat biološke stimulacije soka od breze može da bude veoma jak. Međutim, Rusi praktikuju i veoma radikalne kure: popiju do dva litra soka dnevno, uzdržavajući se pritom od hrane, i na taj način sprovode svojevrsno čišćenje, što je dozvoljeno samo ukoliko dobro podnosite ovaj režim.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

Lečenje i doziranje

Gorušica i gastritis sa smanjenom kiselošću. Piti po 50 ml brezinog soka, nerastvorenog ili razblaženog vodom u odnosu 2:1, i to tri puta dnevno 20 minuta pre jela. Kura traje dok se stanje ne poboljša.

Osteohondroza, artritis, artroza i giht. Uzimati po pola čaše dva-tri puta dnevno.

Izražena avitaminoza. Preporučuje se čaša soka dnevno, a kura traje dve-tri nedelje.

Napitak, smuti, šejk, zdravo, ishrana,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Dijabetes bilo kog tipa. Piti po 100-150 ml svežeg soka tri puta dnevno pola sata pre jela, 30 dana. Ovo se preporučuje i onima koji, osim dijabetesa, imaju hronična oboljenja želuca otežana hepatitisom ili pankreatitisom.

Hipertenzija. Piti po pola čaše soka dva puta dnevno dok se pritisak ne stabilizuje.

Angina i tonzilitis. Svežim sokom ispirati grlo nekoliko puta dnevno.

Visoka temperatura. Nakvasiti gazu brezinim sokom. Staviti ispod mišica, na slabine, na lakatni pregib, obmotati koren šake i gležnjeve. Držati dok se tkanina ne osuši.

PROČITAJTE JOŠ:

Bolovi želudac stomak mučnina

Profimedia

 

U slučaju različitih lišajeva (uključujući i psorijazu), ekcema i drugih kožnih oboljenja, svež sok od breze primenjivati za umivanje, obloge, komprese i trljanje jednom-dvaput dnevno.

Prilikom suve i uvele kože lica, vrata i dekoltea, korisno je ujutro se umivati svežim brezinim sokom ili njime trljati problematična mesta.