muškarac, dečko, kuvanje, tata
Shutterstock, ilustracija
BOL, STOMAK, DEČKO, PATNJA, RASKID

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Muškarci, jeste pustili brkove u novembru?

Movember pokret je više od pukog trenda puštanja brkova. On je zdravstveno-aktivistički pokret s ciljem osveštavanja zdravstvenih problema muškaraca, poput depresije, raka testisa, raka prostate i brojnih drugih bolesti.

Rak prostate je najčešći rak muškaraca u zapadnoj Europi i severnoj Americi. U Hrvatskoj je drugi po učestalosti, odmah iza raka pluća. Tokom života od ove vrste raka oboli svaki šesti muškarac, a godišnje odnese 75.000 života!

Rak prostate najčešće nema simptome. On se razvija tokom godina. Kada su simptomi postojani, tada je najčešće već kasno, jer je rak metastazirao. Između 20 i 60 % svih dijagnostifikovanih karcinoma prostate otkriveni su u fazi metastaze.

PROČITAJTE I:

 

U tom slučaju simptomi su:

- pritisak na bešiku

- bol i pečenje prilikom mokrenja

- učestalo, isprekidano ("krene pa stane"), otežano mokrenje praćeno krvi u urinu

- bolovi u kostima

Nekolicine studija utvrdili su direktnu povezanost između bolesti prostate i načina prehrane.

Muškarac plače, suze, bol, tuga, depresija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nepoželjne navike kada je u pitanju zdravlje prostate su:

- visok unos masti životinjskog porekla

- visok unos crvenog mesa u kombinaciji s niskim unosom ribe, voća i povrća

- neumereno uživanje u alkoholu

- visok unos jednostavnih i rafiniranih šećera

Jako je bitno održavati normalnu telesnu masu. Naime, studije su pokazale kako pretili muškarci koji imaju BMI (indeks telesne mase) veći od 32 češće obolevaju od ovog oblika karcinoma i razvijaju agresivniji oblik karcinoma pri čemu je stopa smrtnost viša za čak 35 % u odnosu na pojedince normalne telesne mase.

Bundeva

shutterstock

Foto: shutterstock

Kako se hraniti da bismo očuvali zdravlje prostate?

Cink se pokazuje kao ključni mineral u muškom zdravlju.

Hipertrofija (uvećanje) prostate može biti smanjena ili usporena adekvatnim unosom minerala cinka. Dokazano je da stanice uvećane prostate sadrže manje cinka no što je to uobičajeno!

Mnoge studije preporučuju mediteransku prehranu kao oblik prevencije od karcinoma prostate.

Mediteranske namirnice sadrže u sebi znatne količine cinka! Pogotovo ako se hranimo ostrigama (kamenice), morskim plodovima, ribom, integralnim žitaricama, mahunarkama, orasima, semenkama bundeve. Vitamin E i neke masne kiseline (omega-3) prisutne u plavoj i masnijoj ribi (tuna, skuša, srdela, igla, inćuni, losos) korisni su kod oboljenja prostate, s obzirom na to da svojim delovanjem sprečavaju dodatnu upalu.

PREPORUČUJEMO:

 

Za zdravlju prostatu potrebno je jesti bundevino ulje i semenke! Takođe, preporučuje se čaj od koprive (ekstrakti korenja koprive deluju blagotvorno kod hipertrofije prostate) te sok od rajčice koji sadrži likopen, poznat kao jaki prirodni antioksidans!

Još jedan sok ističe se kao blagotvoran i lekovit kada je prostata u pitanju, a to je sok od nara. U stručnom časopisu "Proceedings of National Academy of Sciences" (2005.) objavljena je studija koja govori o hemopreventivnom i hemoterapijskom učinku soka od nara na stanice karcinoma prostate. 

I broj ejakulacija igra važnu ulogu u zdravlju prostate.

Seks, strast, odnos, veza, ljubav, flert

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Koje životne navike nam mogu pomoći u prevenciji od oboljenja?

Redovna kontrola: Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je jednom godišnje odlaziti na preglede i odrediti koliko je PSA u krvi. Prostata specifični antigen (PSA) je glikoprotein kojeg stvaraju stanice prostate te izlučuju u krv i semenu tečnost. Najviša koncentracija PSA nalazi se upravo u semenoj tečnosti gde ispunjava svoju biološku ulogu održavanja spermatozoida pokretnima te spremnima za oplodnju u periodu između ejakulacije i kontakta s jajnom stanicom. Dobna granica za prvo kontroliranje PSA, koja je nekada bila 50 godina, pomaknuta je na 40 godina! Zato dečki iznad četrdesete, redovno se kontrolišite, jer ako otkrijete karcinom u ranom stadijumu bolesti, šanse izlečenja doseže čak 98 %!

Seksualni odnos i prostata: Godinama znanstvenike muči kontroverza kako seks utiče na rizik oboljevanja od karcinoma prostate. Odnosno, mogu li učestali seksualni odnosi delovati preventivno kod karcinoma prostate te kako promiskuitet deluje na rizik od obolevanja od karcinoma prostate, kao i ima li i kakvu ulogu dob prvog seksualnog iskustva na povećani rizik?

Meta analiza objavljena 2018. godine u časopisu The Journal of Sexual Medicine možda je dala odgovore na sve dileme. U istraživanje je bilo uključeno 55.490 sudionika iz devet zemalja (većina studija dolazi iz Sjeverne Amerike, ali su bili zastupljeni i Europa, Australija, Azija, Karibi i Kuba) otkrili su da muškarci s manjim brojem seksualnih partnera/ica, koji su zreliji izgubili nevinost i koji imaju učestale ejakulacije (dva do četiri puta nedeljno) imaju manji rizik od obolevanja od karcinoma prostate.

Geografija i kultura takođe mogu uticati na rizik od raka prostate. Autori su objasnili da je stopa raka prostate niža u zapadnoj i južnoj Aziji (npr. Indiji i Iranu) nego u SAD-u. Zbog religioznih tradicija, muškarci u tim kulturama stariji ulaze u prvi seksualni odnos i imaju manje seksualnih partnera od svojih severnoameričkih kolega.


Na kraju samo mi se nameće pitanje: "Šta je muškarac bez brkova?" Pogotovo u novembru...

Muškarci, kontrolišite se!

Piše: Angelina Paić, sveučilišni specijalist nutricionizma

Čisti organizam od toksina, čuva od artritisa i snižava holesterol! Posebno je dobra za muškarce!

AUTOR: Novosti/M.M. DATUM I VREME: 04.11.2019. 09:04 Čudo iz prirode Foto: shutterstock Pravo je vreme za uživanje u slatkim plodovima zlatne jeseni. Tu je nezaobilazna bundeva koju bi trebalo što više konzumirati zbog blagotvornih sastojaka. Čisti organizam od toksina, bogata je antioksidansima i deluje protivupalno.

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić