ručak
Shutterstock
ručak

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Rukola je tamnozeleno lisnato povrće specifičnog ukusa i arome, koristi se najčešće u saltama, čorbama i mediteranskim jelima,a ali svoju popularnost je dobila po brojnim zdravstvenim blagodetima koje donosi kada postane deo vaše ishrane.

Ova ukusna zelena namirnica bogata je vlaknima, fitohemikalijama, a sadrži malo šećera, kalorija, ugljenih hidrata i masti.

Od vitamina bogata je vitaminom C, K i A, kao i folatom, vitaminom B grupe, a od minerala sadrži kalcijum i kalijum.

Zbog toga je rukola jedna od najzdravijih namirnica u čovekovoj ishrani, a jestivi su list, stabljika i seme rukole. Konzumiranjem rukole obezbeđujete svom telu dovoljnu dozu hranljivih nutrijenata koji podstiču normano funkcionisanje vitalnih organa u vašem telu.

Samo jedna porcija rukole (oko dve šolje) pruža skoro polovinu dnevne potrebe za vitaminom A i povećava unos vitamina C, gvožđa i kalcijuma. Sadrži puno vlakana pa podstiče i dobar rad organa za varenje i preporučuje se tokom režima ishrane za mršavljenje.

rukola

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ispitivanja pokazuju da svakodnevno konzumiraje rukole smanjuje rizik od upala u telu, pojave i rasta tumora, reguliše glukozu u krvi, održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuje rizik of razvoja određenih karcionoma.

Kako upotrebiti rukolu u ishrani:
Rukola je najukusnija kao sirova, pa se često koristi kao salata sa maslinovim uljem, biberom i soli, ili kao obrok salata uz čeri paradajz i grilovanu piletinu.

Možete je koristiti u raznim smutijima ili ako zamenu za bosiljak ako želite da pripremite pesto sos.

Kada se kuva, rukola gubi neke svoje vrlo vredne nutrijente i pravi ukus, zato se preporučuje da je najčešće konzumirate u sirovoj varijanti.

PROČITAJTE JOŠ: