Par, raskid, tuga, depresija, svađa
Shutterstock, ilustracija
Par, raskid, tuga, depresija, svađa

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija


Koja je razlika između tuge i depresije?


Da li možemo pomoći sami sebi?

Depresija ne počinje naglo. Ona se šunja polako, kreće kao umor, bezvoljnost, mrzovolja, želja za samoćom. Ako joj se u ovom stadijumu prepustite, uvuče vas kao vir. Zato morate da se opirete koliko god možete! Prihvatite da je tu, kao bilo koja druga bolest sa kojom ljudi žive i rade. Naterajte sebe da obavljate svakodnevne aktivnosti koliko god da vas mrzi. Pratite pravilo „AMA“ – akcija, motivacija, akcija - to će vam pomoći da podignete motivaciju za neke druge stvari koje su vam važne.

Na kraju najvažnije je reagovati na vreme. Briga o mentalnom zdravlju i suočavanje sa blagom do umerenom depresijom je vrlo važna, jer će rezultat uvek biti mnogo uspešniji ukoliko reagujemo u početnoj fazi.

Što duže odlažemo reakciju na teskobe koje osećamo, stvaramo podlogu za komplikacije, pogoršanje ili čak stanje duboke depresije, dok se agonija u kojoj se nalazimo samo produbljuje, ističe dr Aleksandra Damjanović, specijalista psihijatrije.

Kao prva linija odbrane mogu pomoći i odlični preparati koji ne stvaraju nikakvu zavisnost i ne menjaju psihički čoveka - čega se mnogi plaše. S adenozil metionin (SAMe) je aminokiselina koja se u vodičima dobre kliničke prakse navodi kao pomoć kod blage do umerene depresije. SAMe utiče na stvaranje serotonina i dopamina koji su odgovorni za naše dobro raspoloženje.

dr Aleksandra Damjanović, specijalista psihijatrije

Promo

dr Aleksandra Damjanović, specijalista psihijatrije, Foto: Promo

Prvi efekti se osećaju već nakon nedelju do 10 dana primene, ali se svakako preporučuje kontinuirana upotreba jer će omogućiti stabilno i uravnoteženo dobro stanje. Sami smo sebi najveći prijatelj, kada se odgovorno odnosimo prema svom zdravlju, kako fizičkom tako i mentalnom, ističe dr Aleksandra Damjanović, specijalista psihijatrije.