ZNAKOVI KOJE NE SMEMO IGNORISATI Prsti su vam stalno hladni, obavezno kod lekara, jer se radi o simptomu neke od pet opakih bolesti

Kada je funkcija štitne žlezde smanjena, dolazi do hipotermije prstiju

Prsti
Foto: Youtube /Print scren

Normalno je da su nam ruke i prsti često hladni tokom hladnih zimskih dana i taj problem obično nestane čim dođemo do prvog izvora topline.

Međutim, što ako ne uspevamo da zagrejemo prste čak ni kada smo u toplom okruženju ili ako su nam hladni tokom cele godine? Tada je verovatno u pitanju neki zdravstveni problem stoga se treba obratiti lekaru kako bismo ga rešili.

1. Raynaudov sindrom: stanje tokom kog dolazi do sužavanja krvnih sudova u prstima kao odgovor na hladnoću ili emotivni stres. Zbog toga dolazi do izrazitog osećaja hladnoće u prstima koji ponekad mogu i malo da poplave.

Dobra vest je da ovaj sindrom zapravo ne izaziva veće zdravstvene probleme i temperatura prstiju reguliše se nošenjem toplih rukavica i izbegavanjem stresa. Međutim, ako vam je on dijagnostikovan, posavetujte se sa imunologom, jer Raynaud može biti simptom neke autoimune bolesti.

2. Hipotireoza: kada je funkcija štitne žlezde smanjena tj. kada nam štitna žlezda radi usporeno, onda takođe dolazi do hipotermije prstiju. Štitnjača ima ulogu termostata u našem telu i kada nije aktivna usporava se i većina drugih funkcija tela, pa tako često osećamo hladnoću.

Glavobolja
Foto: Shutterstock

3. Anemija: uzrokuje puno raznih zdravstvenih problema poput umora, glavobolje, zadihanosti i vrtoglavice. Nije isključeno da zbog velikog nedostatka gvožđa u krvi dođe do problema kod regulacije temperature u telu. Naime, kod anemije slabi i snabdevanje tela kiseonikom i zato dolazi do pojave hladnih prstiju.

4. Nizak krvni pritisak: kada krvni pritisak padne, krvni sudovi preusmeravaju krv iz udova prema vitalnim organima u telu i zato se prsti hlade. Mnogo je uzročnika hipotenzije i ako stalno imate nizak krvni pritisak, obratite se lekaru kako biste pronašli krivca za ovaj problem.

5. Pušenje: ako vam treba još jedan dodatni razlog da odustanete od pušenja, sada ga imate. Nikotin uzrokuje skupljanje krvnih sudova zbog čega je protok krvi u udove često oslabljen ili znatno smanjen, zavisno od toga koliko pušite.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi