VELIKO OTKRIĆE NAUČNIKA Pronađen lek koji će spasiti one koji se nikad neće smeti vakcinisati

Rezultati premašuju naša očekivanja pokazujući da se takva terapija može koristiti i za prevenciju i za lečenje bolesti

laboratorija
 Foto: Shutterstock

Sintetička antitela koje je razvila grupa Eli Lili omogućavaju da se do 80 odsto smanji rizik od zaraze kovidom 19, prema prvim rezultatima studije sprovedene među članovima američkih domova za penzionere.

"Vrlo smo zadovoljni pozitivnim rezultatima koji pokazuju da je bamlanivimab (komercijalno ime sintetičkih antitela) pomogao u sprečvanju kovida, smanjivši simptomatsku oblik bolesti kod starijih", rekao je Danijel Skovronski, vođa naučne grupe.

Ispitivanje uz podršku američke vlade obuhvatilo je 299 članova domova za penzionere i 666 članova medicinskog osoblja u tim ustanovama, a koji su bili negativni na korona virus na testiranju pre početka primanja terapije.

Učesnicima je slučajnim odabirom davano ili 4,2 grama bamlanivimaba ili su primali placebo.

Nakon osam nedelja praćenja grupe, opasnost da se razvije simptomatsku oblik kovida bio je ublažen za 57 odsto za sve osobe koje su primile sintetička antitela.

"U jednoj podgrupi koja je primala bamlanivimab, opasnost da se zaraze kovidom bila je smanjena za 80 odsto", tvrde autori.

Četiri osobe zaražene virusom u tim ustanovama su umrle, a one su sve dobile injekciju placeba.

To su pak, prvi rezultati studije, a uskoro se čeka njena recenzija od strane naučne zajednice.

Elenor Rajli, profesorka imunologije na Univerzitetu u Edinburgu smatra da terapija sintetičkim antitelima može biti dopuna vakcinama.

"Uvek će postojati manji deo populacije koji neće smeti da se vakcinišu ili neće dobro reagovati na vakcinu zbog ranijih medicinskih stanja",  ističe ona.

"Ti rezultati premašuju naša očekivanja pokazujući da se takva terapija može koristiti i za prevenciju i za lečenje bolesti", rekao je Nik Kamak, stručnjak za istraživanje ćelija kovida u britanskoj organizaciji Velkome.

Sintetička antitela ubrizgavaju se intravenski i oponašaju ono što čini imuni sistem pošto se zarazi korona virusom tako što blokiraju virus da se šiljcima prikači na ljudske ćelije i prodre u njih.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi