kosa, frizura
shutterstock
kosa, frizura

shutterstock

Foto: shutterstock

Frizeri kažu da je opadanje do 100 dlaka dnevno sasvim normalna pojava. Ipak, mnogima se dešava naglo opadanje kose pri čemu ona postaje lomnjiva i bez sjaja i to može da bude znak da treba da posetite lekara.

Na glavi imamo ukupno oko 100 hiljada dlaka, a ako vam dnevno opadne do 100 dlaka, to se smatra normalnom pojavom. Te dlake menjaju nove, ali ako je kosa naglo počela da vam opada, lomnjiva je i bez sjaja to može da bude razlog da posetite lekara jer može da ukaže na poremećaj rada štitne žlezde.

Kada je funkcija štitne žlezde smanjena i kada imate sindrom policističnih jajnika jedan od simptoma ovih stanja može da bude gubitak kose.

kosa, frizura

shutterstock

Foto: shutterstock

Kod žena može da dođe do opadanja kose sa srednjg dela glave i zbog povećanja hormona - testosterona.

MOGUĆI RAZLOZI ZA OPADANJE KOSE:

Višak vitamina A u organizmu

Ovo stanje se dešava kod žena koje uzimaju suplemente kao što je beta-karoten koji ubrzava tamnjenje tokom sunčanja. Najvažnije je da se pre uzimanja bilo kakvih suplemenata konsultujete sa lekarom.

Stres

Stresne životne situacije kao što su gubitak voljene osobe ili razvod itekako mogu da utiču na gubitak kose.

Lekovi

Neki lekovi, naročito oni koji se koriste u lečenju raka uzrokuju gubitak kose. Ono što treba da znate je da je nova kosa, koja izraste nakon oporavka je mnogo jača, gušća i lepša nego ona od pre.

kosa, frizura

shutterstock

Foto: shutterstock